Avrupa Rap müziğindeki antisemit söylem

Holokost inkarı ve komplo teorileri dolu Avrupa Rap müziği sahnesi...

Dünya
26 Nisan 2019 Cuma

Cnaan LIPHSHIZ, JTA  Nisan 25 2019 

Tercüme ve redaksiyon Sami Aker 

Geçtiğimiz yıl Oslo’da  ırkların kardeşliği kapsamında konser veren  Norveçli rap şarkıcısı Kaveh Kholardi kalabalığı selamladıktan sonra, “içinizde hiç Müslüman var mı?” diye sorunca, tezahürat yapan kalabalığı Ramazan Bayramınız mübarek olsun diye selamladı. Ardından “hiç Hıristiyan var mı?” diye sordu  ve gelen tezahüratı gülümseyerek karşıladı. Ancak daha sonra “hiç Yahudi var mı?” diye de sorunca sessizliğe “S… Yahudiler”  şeklinde küfür ederek bir çıkış yaptı. Ardından hemen “Sadece şaka yapıyordum” dedi.  

Norveç de geçtiğimiz yıl olan bu olay büyük tepki almıştı. Bugün de Norveç, 24 yaşındaki  rap müzisyeninin nefret söylemi dolu şarkısının hukuk sisteminin en yüksek mertebesinde aklanmasını konuşuyor. 

Kholardi’nin şarkı sözleri nefret söylemi suçlaması ile  mahkemeye taşınmış ,ancak ülkenin Başsavcısı suçlamayı Kholardi’nin Yahudileri değil İsrail’i eleştirdiğini belirterek düşürmüştü.

 Halbuki Kholardi sahnede hiç İsrail ifadesini kullanmadığı gibi konserden birkaç gün evvel de “S… Yahudiler hepsi çürük bir toplum” şeklinde tweet atmıştı. 

Geniş bir perspektiften bakıldığında Avrupa Rap müziğinin ve performansçılarının Yahudi düşmanı yapısı gittikçe daha fazla dikkat çekiyor. Avrupa devletlerinin online ve sokaktaki nefret söylemine karşı tedbir aldıkları bir dönemde, Rap konserleri antisemitler için cennet olmuş durumda. 

Fransa, Belçika, Hollanda ve Almanya’da; Holokost’un inkarı, Yahudi karşıtı komplo teorileri, Yahudileri soykırımla tehdit etmek ve Siyonizme karşı olmak, rap müziğinin ana konusu olmuş durumda. 

Ancak Avrupa’daki Yahudi karşıtı rap şarkıcıları bir zamanlar ABD’deki Rapçilerden farklı olarak tipik Yahudi imajını para ve güçle ilişkilendirmek yerine İsrail-Arap savaşı ile bağdaştırıyor. 

Uzmanlar Avrupa’daki antisemit söylemli rap müziğinin sebebini  ise son yıllarda Ortadoğu’daki Arap ülkelerinden kaçarak Avrupa’ya sığınan mültecilere bağlıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün