Netanyahu, ABD Başkanlık seçimlerinde ‘koz’ oldu

ABD’de 2020 Başkanlık seçimleri için kampanyalar start aldı.

Dünya
9 Nisan 2019 Salı

 seçimde olduğu gibi parti temsilcileri ABD dış politikası konusunda görüş ve taraf oldukları siyaseti gündeme getiren açıklamalar yapmaya başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya taraf olmak veya olmamak bugünlerde Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında görüş ayrılığı yarattığı gibi, Demokratların kendi arasında da tartışma konusu.Demokratların beş başkan adayı şimdiden konuşmalarında İsrail Başbakanını hedef aldı.Adaylardan Beto O’Rourke, Batı Şeria’nın ilhakını gündeme getiren Netanyahu için “ırkçı” sıfatını kullandı.

O’Rourke sözlerinde İsrail’in, ABD için önemli bir müttefik olduğunu kabul etti ancak iyi ilişkilerin ABD meclislerinde partizanlığa yol açmamasının önemine dikkat çekti. Pete Buttigieg ve Bernie Sanders da ilk kampanya konuşmalarında konuyu Netanyahu’ya getirdiler ve Batı Şeria’nın ilhakına karşı olmanın İsrail’e karşı olmak olmadığını dile getirdiler.

Minnesota’nın Demokrat Senatörü Amy Klobuchar da önseçimlerde anahtar eyalet olan Nevadada yaptığı kampanya konuşmasında Netyanyahu’nun Batı Şeria kararının kendisini hiç mutlu etmediğini belirtti. Ancak Senatör konuşmasında zamanında İsrail’e ne kadar destek olduğunu belirtmekten de kaçınmadı.

Başkan Donald Trump da son olarak Yahudi Cumhuriyetçiler Koalisyonunda yaptığı konuşmada konuyu Netanyahu’ya getirdi ve Golan Tepeleri kararı sonrası Beyaz Saray’da beraberce kameralara poz verdiklerini belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün