Nazi geçmişini öğrenen ünlü Alman aileden 11 milyon dolarlık bağış

Krispy Kreme Doughnuts, Panera Bread, Pret a Manger gibi tanınmış gıda şirketlerin kontrolünü ellerinde bulunduran, Almanya’nın en zengin ailelerinden biri, geçmişte Hitler’in en ateşli destekleyicilerinden oldukları ve şirketlerinde zorla işçi çalıştırdıklarını ortaya çıkınca, 11 milyon dolar bağışta bulunacaklarını açıkladı.

Dünya
27 Mart 2019 Çarşamba

Bild gazetesine göre Almanya, Fransa ve ABD’de ortaya çıkarılan raporlarda baba Albert Reimann ve oğul Albert Reimann, Rus sivilleri ve Fransız savaş esirlerini zorla çalıştırmışlar. Günümüzde ailenin sözcüsü ve Reimannların şirketlerinin ortaklarından olan Peter Harf, kendi bünyelerinde yapılan araştırmaların Bild gazetesinin açıklamalarını doğruladığını açıkladı.

Harf, 1954 yılında ölen baba ile 1984 yılında ölen oğulun Nazi dönemi hakkında hiç konuşmadıklarını ve şirketin Nazilerle olan ilişkisinin 1978 tarihli bir raporda ortaya çıktığını ifade etti. Aile tarafından saklanan tarihi belgelerin yeni nesil tarafından okunmasıyla, çocuklar 2014’te Münih Üniversitesinden bir tarihçiyi Reimann tarihini derinine incelemesi için görevlendirdi.

Uzman tarihçi ilk bulgularını Reimannların çocukları ve torunlarına sundu. Harf, ortaya çıkanlardan dolayı çok utandıklarını, bu suçların iğrenç olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Birçok Alman şirketi Nazi döneminde esir işçi çalıştırdıklarını kabul ederek kendi soruşturmalarını yaptı. 2000 yılında Alman Hükümeti tazminat için 10 milyar marklık (5,1 milyar Euro) bir fon oluşturulmasını kabul etti. Bu miktarın yarısını da Bayer, Siemens, Deutsche Bank, Daimler-Benz, Volkswagen ve AEG gibi şirketler vermeyi kabul etti.

Bild gazetesi Reimann ailesinin Naziler iktidara gelmeden önce bile SS’lere bağışta bulunduklarını yazdı.

Harf, ailenin bir jest yaparak 10 milyon Euro’yu henüz belirlenmemiş bir hayır kurumuna bağışlayacaklarını bildirdi. Tarihçinin raporu tamamlanınca bu bilginin topluma açıklanacağını da belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün