Almanya Nazilerin gasp ettiği tabloyu Yahudi mirasçılarına iade ediyor

Nazi sanat simsarının oğlu tarafından Bern Müzesine bağışlanan Gurlitt Sanat Koleksiyonunun eserleri arasında bulunan Fransız neo-empresyonist Signac’ın tablosu, Yahudi sahibinin mirasçılarına veriliyor.

Dünya
20 Mart 2019 Çarşamba

Alman yetkililer söz konusu tablonun Nazilerce gasp edilmiş tabloları toplayan Bavaryalı münzevi bir koleksiyoncunun elinde olan sanat eserlerinin arasında tespit edildiğini bildirdiler. Tablo pek yakında Yahudi mirasçılarına iade edilecek. Fransız neo-empresyonist Paul Signac tarafından yapılan ‘Quai de Clichy’ adlı eser, Naziler zamanında Fransa’ya kaçan Gaston Prosper Levy’ye aitti.

Tablo, Naziler tarafından el konan tabloları toplayan babasından 1500 sanat eseri miras kalan Cornelius Gurlitt’e açılan, vergi ile ilgili bir davanın soruşturmasında, 2012 yılında ortaya çıktı.

Gurlitt öldüğünde söz konusu koleksiyon Bern Müzesine bağışlandı. Ancak Almanya hükümeti bir görev gücü oluşturarak 500 kadar eserin sahiplerinin bulunması için çalışma başlattı. Eserlerin, kaçının çalıntı olduğunun belirlenmesi ve gerçek sahiplerinin tespit edilmesi süreci ağır ilerledi. Şimdiye kadar ancak pek azı tespit edilerek asıl sahiplerine iade edilebildi. Gurlitt’in koleksiyonu, 2012 yılında tespit edildiğinde, dünya kamuoyunda büyük ilgi görmüştü.

Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasında, sonradan satmak amacıyla yaklaşık 650 bin sanat eserine el koyduğu tahmin ediliyor. Savaşın bitiminden hemen önce, Avrupa’ya sanat uzmanlarından ve küratörlerden oluşan bir ekip gönderen ABD, kültürel mirası korumak amacıyla sanat eserlerinin peşine düştü. Eserlerin büyük kısmı bu süreçte sahiplerine iade edilirken, yaklaşık 100 bin eserin bulunamadığı varsayılıyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün