Demokratlar karmaşa içinde nefret karşıtı deklarasyonu kabul etti

Perşembe günü toplanan Temsilciler Meclisi, antisemitizmi, İslamofobia ve ırkçılığın her türünü reddeden bir deklarasyonu büyük çoğunluğun oyu ile onayladı.

Dünya
8 Mart 2019 Cuma

ABD Kongresi’nin iki yasama meclisi; Senato ve Temsilciler Meclisi sırası ile Cumhuriyetçi ve Demokratlar olarak üstünlüğe sahip.  Senato’da Cumhuriyetçiler çoğunluk iken, Temsilciler Meclisinde çoğunluk son seçimde Demokratlara geçti.  

Ancak Amerikan tarihinin ilk Müslüman kadını olarak Kongre’ye seçilen Demokrat İlhan Omar’ın, Yahudilik ve İsrail ile ilgili yaptığı yorumlar geçtiğimiz ay Demokratlar için de en az Cumhuriyetçiler kadar infial uyandırmıştı. Omar, Yahudi lobisinin en etkili kurumlarını İsrail’e destek olmaları için kanun yapıcıları satın almakla suçlamıştı.

Perşembe günü toplanan Temsilciler Meclisi, antisemitizmi, İslamofobia ve ırkçılığın her türünü reddeden bir deklarasyonu büyük çoğunluğun oyu ile onayladı. 

Oylama öncesi Temsilciler Meclisi Sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi gazetecilere yaptığı açıklamada bir soru üzerine, isim kullanmadan konuyu İlhan Omar’a getirdi.

Pelosi söz konusu deklarasyonu kanun yapıcılara polislik yapmak, açıklamalarını kısıtlamak için gündeme gelmediğini, amaçlarının, ırkçılığı; antisemitizmi, beyaz üstünlüğünü ve İslam karşıtlığını kınamak olduğunu belirtti. 

Deklarasyon metni antisemitizmi, nefret söylemi içeren, Amerikan değerleri ile uyuşmayan,  Amerikan profilini asla tanımlayamayacak  bir hareket olarak niteliyor.  Deklarasyon yukarıdaki tüm ifadeleri Müslüman karşıtlığı için de kullanıyor ve Amerika’nın ruhunda asla yer alamayacağını teyit ediyor.   

Deklarasyon ABD Anayasasına da atıfta bulunarak dini hoşgörü ve serbestliğin Anayasanın değişen 14. Maddesinde kesin olarak belirtildiğini de bir kez daha hatırlatıyor.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün