Sisi: “Yahudiler Mısır’a dönerlerse, sinagoglar inşa edeceğiz”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, geçtiğimiz hafta ABD’li yetkililerden oluşan delegasyonla yaptığı iki saatlik görüşme sırasında, eğer Yahudiler, Mısır’da yeniden bir Yahudi cemaati oluşturulması fikri ile ilgilenirlerse, hükümetin sinagoglar ve cemaat için gerekli kurumları inşa edeceğini belirtti.

Dünya
27 Şubat 2019 Çarşamba

Delegasyonu, Mısır - İsrail barışını sağlayan isimlerden Enver Sedat’a ölümünden sonra ABD tarafından layık görülen onur madalyası için kurulmuş olan komisyondaki isimler oluşturdu. Enver Sedat’ın eşi Cihan Sedat’a, eşi adına onur madalyasının takdim edileceği tören sonbaharda gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Sisi’yi de törene davet etmek üzere Mısır’ı ziyaret eden delegasyonun başında komisyonun kurucusu, Sedat’a madalyanın verilmesine önayak olan, New York’lu ultra Ortodoks danışman ve lobici Ezra Friedlander bulundu. Friedlander ve delegasyonu, madalyanın verilebilmesi için gerekli tasarının meclisten geçebilmesi için ihtiyacı olan üçte ikilik çoğunluğun desteğini sağlamış ve ardından aralık ayında tasarıyı ABD Başkanı Donald Trump da imzalamıştı.

Toplantının ardından basına konuşan Friedlander, “Cumhurbaşkanı Sisi sadece Mısır’ın geçmişte sahip olduğu canlı Yahudi cemaati hakkında değil, Mısır’da yeniden kurulabilecek bir Yahudi cemaati isteği hakkında da olumlu konuştu. Başkanın hükümetin bu koşullarda mümkün olan her türlü dini gereklilik için destek vereceğini açıklaması bizler için oldukça sıcak bir karşılama oldu. Sisi, açıkça, yeniden bir Yahudi cemaati oluşacağı takdirde hükümetin sinagog ve diğer cemaat kurumlarının inşasını gerçekleştireceğini söyledi,” dedi.

Sisi’nin bu sözleri, Batı ülkelerine kendisini tüm dinlere hoşgörülü olarak tanıtmak isteyen Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), bünyesinde bulunan ufak Yahudi cemaatini tanımasından sadece birkaç hafta sonra geldi. BAE tarihinde topraklarında hiçbir zaman bir Yahudi cemaati olmamasına rağmen Dubai’de günümüzde küçük bir sinagog bulunuyor. Mısır’ın Yahudi tarihi ise antik çağlara kadar uzanıyor. 1948 yılında İsrail’in kuruluşu sırasında Mısır’da yaklaşık 75 bin Yahudi’nin yaşadığı biliniyor. 1950’li yıllarda Yahudilerin Mısır’dan sürülmelerinin ardından günümüzde ise ancak bir avuç Yahudi’nin halen Mısır’da yaşamakta oldukları tahmin ediliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün