ABD Dışişlerinden Holokost kurtulanlarına 30 milyon dolar

2. Dünya Savaşı’nda Fransız demir yolları ile ölüm kamplarına gönderilen ve sağ kalmayı başaran Holokost kurtulanlarına ve kanuni mirasçılarına 30 milyon dolar daha tazminat ödenecek.

Dünya
8 Şubat 2019 Cuma

Tazminat davası ve talebi ilk olarak bugün ABD’de yaşayan kurtulanlar tarafından gündeme getirilmiş ardından ABD Dışişleri Bakanlığının aracılığı ile Fransa’nın tazminatı ödemesi için anlaşma yapılmıştı.

Ancak başlangıçtaki anlaşma sadece 30 milyon dolarla sınırlı kalıyor ve Fransız asıllı olmayanları dışarıda bırakıyordu.

İtirazlar üzerine Fransız Devleti ile ABD Dışişleri Bakanlığı yeni bir anlaşma imzaladı. Buna göre toplam fon miktarı iki katına, 60 milyon dolara çıkarılıyor ve Fransız olmayan; trenlerle ölüm kamplarına götürülmüş ancak mucize eseri savaşın sonunda sağ kalmış, Belçikalı, Polonyalı, İngiliz, Çek, Slav Holokost kurtulanları da kapsam altına alınıyor.

Fransız hükümetinin sağladığı ancak ABD Dışişlerinin yönetiminde dağıtılan tazminatın işlemleri son zamanlarda hızlandırıldı.

Amaç, paranın yaşlı olan kurtulanlar ölmeden ödenmesi. Plana göre kurtulanların dışında varislerine de tazminat ödenecek.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün