SEHAK’dan Holokost Anma Etkinliği

Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği (SEHAK), Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü olan 27 Ocak’ta bir Holokost Anma Etkinliği düzenledi. Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlikte anmanın yanı sıra Holokost’un antisemitizm kapsamında nasıl kullanıldığı da örnekleriyle masaya yatırıldı.

Toplum
30 Ocak 2019 Çarşamba

Etkinliğin başında, SEHAK’tan antropolog Işıl Demirel Holokost’un tarihsel sürecini özetlediği sunumunda, Holokost’un 1933 yılından itibaren uygulanmaya başlanan yasalarla start aldığını belirtti. Yahudilerin Alman ekonomisinin çıkartılmaya başlandığı boykot kararları, eğitim kurumlarının Yahudilere yasaklanması, devlet tarafından planlanan 10 Kasım Pogromu, gettoların kamplara sevki gibi 12 yıllık sürede can alıcı gelişmeleri bir kez daha hatırlatan Demirel Holokost’un bize gösterilenden daha derin, sistematik ve uzun süreyi kapsayan bir nefretin sonucu olduğunu vurguladı.

Demirel’den sonra söz alan ise Şalom Gazetesi Yayın Koordinatörü Virna Banastey Gümüşgerdan oldu. ‘Medya ve Holokost’ başlıklı konuşmasında, Holokost kavramının ve ifadesinin Türk medyasında nasıl yer bulduğunu anlattı. Holokost kelimesinin haberlerde ancak Holokost ile ilgili etkinlikler yapıldığı zaman yer bulabildiğini belirten Gümüşgerdan etkinliklerin dışında Holokost’un İsrail-Filistin meselesinde yaşananları karşılaştırırken referans noktası olarak kullanıldığını belirtti. Bu konuda tek suçlunun medya olmadığını, siyasilerin de söylemlerinde bu karşılaştırmayı yaptığını belirten Gümüşgerdan “Basına da sadece bunu yansıtmak kalıyor” dedi.

Avlaremoz internet sitesi editörü Betsy Penso ise Holokost’a ait kavramların özellikle sosyal medyada yer alan antisemitizm vakalarında nasıl kullanıldığını çarpıcı örnekler ile sundu.

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü ve Küratörü Nisya İşman Allovi de müzede Yahudi Soykırımı’na nasıl yer verdiklerini anlatarak başladığı sunumunda müzeye gelen öğrencilerin sadece yüzde 5’inin Holokost’un ne olduğunu bildiğini belirtti. Yurt dışındaki belli başlı Soykırım ve Yahudi müzelerinde örnekler veren Allovi, Holokost’un yaşandığı coğrafyada oluşturulan hatıra mekânlarından fotoğraflar sundu.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün