Londra’da camide Holokost Sergisi

Londra’daki bir camide, Holokost döneminde Yahudileri Nazilerden kurtaran Müslümanları konu alan bir sergi açılması planlanıyor.

Dünya
3 Ocak 2019 Perşembe

Londra’nın Yahudilerin yoğunlukta olduğu bir bölgesinde geçtiğimiz sene ibadete açılan bir camide, Holokost döneminde Yahudileri kurtaran Arnavutluk Müslümanlarını onurlandıran bir serginin açılacağı bildirildi.

Londra’da yaşayan Yahudilerin en büyük haber sitesi olan The Jewish News of London’da yer alan haberde, 2017’de açılan Golders Green Camisinin, bu senenin başında Kudüs’te bulunan Yad Vaşem Soykırım Müzesi tarafından hazırlanan sergiye önümüzdeki günlerde ev sahipliği yapmaya hazırlandığı belirtildi. Serginin konusu, Holokost döneminde faşizmin etkisi altında olan Arnavutluk’ta, Yahudileri saklayan ve koruyan Müslümanlarla ilgili.

Londra’daki inançlar arası forum gruplarından ‘Faith Forums for London’ın Başkanı Rabi Natan Levi de camide açılacak serginin organizasyonuna yardım ediyor. Levi, basınz yaptığı açıklamada, “Bu sergi, Arnavutluk’taki Yahudilerin yaşadığı en karanlık dönemini hatırlatmakla birlikte Arnavutluk’taki Müslümanların, Yahudileri yok etmeyi planlayan Nazilere karşı hiçbir şey yapmadan sadece seyirci kalan gruplardan olmadığına da işaret ediyor ” diye konuştu.

Bazı Yahudi çevreler trafikle ilgili endişeleri ileri sürerek caminin açılmasına itiraz ederken, bazı yabancı düşmanı Yahudi kesimler de güvenlikle ilgili sorunları öne sürmüştü.

 Arnavutluk halkı Holokost döneminde yaklaşık 2 bin Yahudi’nin hayatını kurtarmıştı.

Bununla birlikte, birinci Arnavutluk Waffen SS tümeninde görev yapan yüzlerce etnik Arnavut’tan birçoğu, Alman ve İtalyan işgali sırasında Arnavutluk ile bir tutulan Bosna ve Hersek’ten geliyordu. Bu grubun en az 249 Kosovalı Yahudi ile birlikte Almanya’daki bir konsantrasyon kampına gönderildikleri biliniyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün