Dünyaya sanatta bakın

Aralık geldi, yılbaşı kokusu şehrin ünlü caddelerine sinmeye başladı. İstanbul her zamanki gibi sanat etkinliklerinin beşiği. Neredeyse her gün birkaç sergi, kapılarını plastik sanat meraklılarına açıyor. Farklı tatlara hitap eden konserler de gecelerimizin en zevkli durakları. Nereye gideceğinize karar vermekte zorlanıyoruz, olsun yeter ki, sanat yaşamımıza olsun!

Tuna SAYLAĞ Sanat
5 Aralık 2018 Çarşamba

KULAKLARINIZ YASMİN LEVY'NİN BENZERSİZ SESİYLE DOLSUN!

Mano Suave, Sentir, Libertad, Tango… Bu dört albümden en iyi şarkıları, Yasmin Levy’nin 20 Aralık’ta Volkswagen Arena’da vereceği konserde dinleyeceksiniz. Hüzün ve huzur arasındaki yorumuyla Ladino müziğinin en önemli ismi olan Levy, şarkılarını sadece seslendirmiyor adeta onları yaşıyor. Bir Ladino şarkı ziyafeti daha sizi bekliyor.

Ünlü sanatçı Arik Levy, MARKA 2018  Konferansının konuğu

Türkiye’nin en büyük iş platformu MARKA Konferansı, 2000 yılından bu yana düzenleniyor. 12-13 Aralık’ta Hilton İstanbul Bomonti’de, farklı alanlardan 70 yerli – yabancı uzman, konuşmalarını paylaşacak.

Heykel sanatçısı Arik Levy’nin dışında edebiyatçı Ahmet Ümit, ünlü oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ, dünyaca tanınan çağdaş sanatçı Refik Anadol, ünlü modacılar Roland Mouret ve Alice Temperley ile tarihin en büyük 300 mucidinden biri Jaron Lanier gibi isimler bulunuyor.

“Kendinle Yüzleşemezsen Dünyayla Yüzleşemezsin”

Ünlü sanatçı Arik Levy, yaptığı işi şöyle tarif ediyor: “Kendinle yüzleşmek zordur, kendinle yüzleşemezsen dünyayla yüzleşemezsin. İşte sanat ve tasarım bu yüzleşmeyi sana getirir.” Bu felsefeyi eserlerine yansıtan Levy, MARKA Konferansı’nda insan psikolojisinin merkezde olduğu tasarım, sanat ve insan ilişkisi üzerine ufuk açıcı bir seans gerçekleştirecek.

TANGOSEVERLER ARİEL ARDİT’İ KAÇIRMAYIN

Cemal Reşit Rey Konser Salonu 18 Aralık’ta dünyaca ünlü Arjantinli tango şarkıcısı Ariel Ardit’i ağırlıyor. Opera- şan eğitimi alan Ardit’i Arjantin halkı ‘El Cantor de Buenos Aires/Buenos Aires’in Şarkıcısı’ olarak adlandırılmakta. Sanatçı, ‘Aníbal Troilo 100 Yıl’ albümüyle Latin Grammy Ödülüne aday gösterildi. Ayrıca, ‘Platinum Konex On Yılın En İyi Tango şarkıcısı Ödülü’, ‘Carlos Gardel 2015 Ödülü’ ve ‘2015 yılı En İyi Tango Şarkıcısı gibi çeşitli ulusal ödüllerle onurlandırılan sanatçı, efsanevi tango şarkıcısı Carlos Gardel’in izinde yürüyor. Sanatçı İstanbul’da kuarteti ile sahne alacak. 

Ünlü Sanatçılar Mecidiyeköy Pilevneli ve Fabrika’da

Viatrans, Mecidiyeköy’de yer alan ve yaklaşık 4 bin metrekare kapalı alana sahip Likör Fabrikasını geçici bir süre için Galeri Pilevneli’nin kullanımına açtı. Bu devasa alan, Murat Pilevneli’nin ikinci galerisi. Müze tadındaki bu mekân, 11 Aralık 2018 - 27 Ocak 2019 tarihleri arasında birçok ünlü sanatçıyı ağırlayacak. Sergi, ASMED ve Fairmont sponsorluğunda, Jotun, Nespresso, Coca Cola İçecek (CCI) ve Uludağ’ın katkılarıyla gerçekleşiyor.

Refik Anadol ve ‘Boğaziçi’

Refik Anadol’un ‘Boğaziçi’ adını verdiği dev boyutta son eseri Pilevneli Mecidiyeköy’de görülebilir. Sanatçının işleri, mimarlık ve yeni medya sanatları arasında hibrid bir ilişki kurarak, özellikle dijital ve fiziksel varlıklar arasındaki alanı keşfeder.

Şener Özmen ve ‘Mesafe’

Şener Özmen’in ‘Mesafe’ adlı video işlerinin seçkisinden oluşan son sergisi aynı mekanda görülebilir. İşlerinde ironik bir dil kullanarak provokatif ve eleştirel bir yaklaşımla toplumsal gerçekleri sorgulayan 1971 Şırnak doğumlu sanatçı, Diyarbakır ve Berlin’de çalışıyor ve yaşıyor.

Hans Op de Beeck ve ‘Timo, Brian ve Kiraz Ağacı’ 

Belçikalı sanatçı Hans Op de Beeck’in ‘Timo, Brian ve Kiraz Ağacı’ başlıklı sergisi Pilevneli Mecidiyeköy’de! Sanatçının sergide yer alan heykelleri hayatın anlamını sorgulayan, duyulara hitap eden benzersiz bir görsel dil ile izleyiciyi adeta başka bir âleme taşıyor. Sanatçının ‘Uyuyan Kız’ adlı kişisel sergisi 2017’de Pilevneli Dolapdere’de gösterilmişti.

Tony Matelli ve ‘Lapses’

Tony Matelli’nin ağırlıklı olarak son dönem işlerinden oluşan sergisinin başlığı ‘Lapses’. Matelli’nin Türkçe’de tam karşılığı olmayan bir kelimeyi, bu serginin başlığı olarak seçmesinin nedeni ‘lapses’ sözünün hem ‘zamanın akışı’ hem de ‘kayıp’ anlamına gelen bir ikilik taşıması. Bu ikilik, sergide yer alacak işlerin temasına gönderme yapıyor.

Arik Levy ve ‘Yansımalar’

Arik Levy’nin ‘Yansımalar’ adlı son sergisini Pilevneli Mecidiyeköy’de izleyebilirsiniz. Heykelleri, enstalasyonları, sınırlı sayıda üretilmiş edisyonları ve tasarımlarıyla tanınan multidisipliner sanatçı, 2019 yılının ilkbaharında Moskova’da açılacak olan Hermitage Contemporary Moscow/Hermitage Çağdaş Sanatlar Müzesinin ön cephesinde yer alacak 140 ton ağırlığında 20x20x25 metre ölçülerinde anıtsal bir heykel üretme hazırlığı içinde.

 

‘just visiting this planet’

CEP Gallery (Contemporary Exhibition Platform), Japon sanatçı Takayoshi Sakabe’nin İstanbul’daki ikinci solo sergisine ev sahipliği yapıyor. ‘just visiting this planet’ başlıklı sergi, 22 Aralık’a kadar açık kalacak. Sergi, sanat eğitimini ‘École Nationale Supérieure des Beaux-Arts’ Paris’de tamamlayan Sakabe’nin tuval üzerine yağlıboya kullanarak kendine özgü teknik ile oluşturduğu son dönem işlerinden oluşuyor. 

YENİ NESİL SANATÇI PLATFORMU BASE

Yeni nesil sanatçı platformu BASE, 20-23 Aralık tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını Galata Rum Okulunda ikinci kez sanatseverlerle buluşturuyor. 20 şehirde 30 üniversiteden, henüz sanat kariyerinin başında 94 yeni nesil sanatçıyı tanımak, onların farklı disiplinlerde yüzü aşkın yapıtını bir arada görmek ve 60  değerli konuşmacıyı dinlemek isterseniz bu tarihlerde kimseye söz vermeyin.

9. ŞEFİKA KUTLUER MÜZİK FESTİVALİ  ZORLU PSM’de

Portekiz’in duygulu halk müziği ‘Fado’ eserleri, ünlü sanatçı Şefika Kutluer’in flütüyle 14 Aralık akşamı Zorlu PSM’de bir araya gelecek. Bu performansta Portekiz gitarında bugüne kadar birçok önemli Fado sanatçısına eşlik etmiş Artur Caldeira ile klasik gitarın genç yeteneği Daniel Paredes, Şefika Kutluer’le aynı sahnede buluşacak.

 ***

‘Kapılar’ KAÇUV için açılıyor

Gelirinin KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı) projelerine destek için kullanılacağı ‘Hayatın İçinde Kapılar’ adlı fotoğraf sergisi 15 Aralık’ta Arnavutköy Joint İdea’da açılıyor.

Kapıları ve önlerindeki yaşamı fotoğraflamak için yola çıkan, 10 ay boyunca her kapının önündeki yaşam öğelerini arayan, sadece İstanbul’la kalmayıp, gittikleri tüm şehirlerde kapı arayıp fotoğraflayan 17 fotoğrafçı bu sergiyi kanserli çocuklara bir umut kapısı aralayabilmek için açıyor. Cem Koronel ve Tania Sisa’nın proje sorumluluğunu üstlendiği sergi, Focus Group ve Vladi Benbanaste’nin emekleri sonucunda sanatseverlerle buluşuyor. 6 Ocak’a kadar devam edecek olan sergi için Koronel şöyle sesleniyor: “Bu umut kapısının aralanmasında pay sahibi olmak için sizleri aramızda görmek bizi mutlu edecektir.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün