Dreyfus Tel Aviv’e gidiyor

19. yüzyıl Fransa’sında antisemit bir mahkemede, yalan ifadelerle vatana ihanetle suçlanan Yahudi asıllı Yüzbaşı Alfred Dreyfus’un heykelinin bir kopyası Tel Aviv’e dikilecek.

Dünya
3 Aralık 2018 Pazartesi

 Yüzbaşı Dreyfus’un suçsuzluğu sonradan anlaşılmış ve sürüldüğü adadan geri getirilerek onuru iade edilmişti.

Zamanın ünlü yazarı Emile Zola gazetelerde  yayınlanan  ‘Suçluyorum’ başlıklı açık bir mektupta, yetkilileri Dreyfus’a karşı antisemitizm yapmakla suçlamış ve yeniden mahkeme edilen Yahudi yüzbaşının iddia edildiği gibi Almanya adına çalışan bir casus olmadığı ortaya çıkmıştı.

Yedioth Aharonot gazetesi haberi verirken yaptığı yorumda, Dreyfus’un Paris’ten sürgünler bölgesi  Şeytan Adasına sürülmesini, bugün ise heykelinin bir kopyasının Tel Aviv’e dikilecek olmasını Yahudi milletinin tarihteki yolculuğuna benzetti.

1985 yılında Paris’te Place Pierre Lafue’ye   dikilen Dreyfus Heykeli ünlü Fransız heykeltıraş Louis Mittelberg tarafından yapıldı.  Dreyfus’un heykelinin bir kopyasının Tel Aviv’e dikilmesi fikri ise  2000 yıllık Yahudi Diasporasının müzesi olan İsrail Beth Hatefutsot’un yönetiminden geldi.  Diaspora müzesi bugünlerde yeni bir sergi açtı: Bir Fransız Yahudi ailesinin hikayesi. Tahmin ettiğiniz gibi söz konusu aile, Dreyfus Ailesi.   

Yüzbaşı Dreyfus’un büyük büyük torunu Yael Perl Ruiz, heykelin Tel Aviv’e gelmesinden dolayı son derece heyecanlı olduğunu belirtti.  Ruiz, günümüzde benzerleri hiç eksik olmayan Dreyfus’un hikayesinden gelecek nesillerin çok şey öğreneceğini belirtiyor.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün