95 yaşındaki eski Nazi 36 bin cinayete suç ortaklığı ile suçlanıyor

95 yaşındaki Alman, Nazi Mauthausen Kampında gardiyan olarak çalıştığı senelerde 36 bin kişinin ölümünde suç ortaklığı yaptığı gerekçesiyle suçlandı.

Dünya
28 Kasım 2018 Çarşamba

Berlin savcıları, ismi Hans Werner H. olarak açıklanan zanlının 1944 - 1945 senelerinde toplama kampında SS Subayı olarak görev yaptığını doğruladılar. Mauthausen,  Avusturya’nın kuzeyinde yer alıyordu.

Werner’in kampta çalıştığı senelerde 36 binden fazla kişi hayatını kaybetmesin rağmen kendisi belirli bir cinayetle suçlanmıyor.

Münih’te 2011’de, Polonya’dadaki Sobibor Kampında gardiyanken yaklaşık 30 bin Yahudi’nin öldürülmesine suç ortaklığı yaptığı gerekçesiyle hüküm giyen John Demjanjuk’un mahkumiyet kararı emsal teşkil etti; karara göre ölüm kampında gardiyan olarak çalışıyor bile olmak cinayete iştirak olarak sayıldı.

Alman Savcısı Martin Steltner Associated Press’e, Werner’in ‘öldürme metotlarından ve insanların o korkunç yaşam ortamlarından haberdar olduğunu’ iddia etti. Kendisi ayrıca Werner’in ‘bu metotlarla yüksek sayıda insanın öldürüldüğünün farkında olabileceğini ve kurbanların bu düzende öldürülebilmesi için yanlarında kendisi gibi komutanlık yapan birisinin olması gerektiğini’ iddia etti. Davanın açılabilmesi için önce Werner’in mahkemeye çıkabilip çıkamayacağına karar verilecek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün