İsrail’de kırılgan siyaset

İsrail’in Hamas’la mücadelesinde, Başbakan Netanyahu’nun savaşa girmemeyi tercih etmesi, hassas dengeler üzerine kurulu olan koalisyonu sarstı. Koalisyon krizi şimdilik atlatılmış görünse de, kırılganlığın henüz geçmediği konusunda uzmanlar hemfikir...

Dünya
21 Kasım 2018 Çarşamba

Ateşkes kararı istifa getirdi

  İsrail’in geçtiğimiz hafta Hamas’la vardığı ateşkes anlaşması, Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın istifa etmesi ve partisini koalisyondan çekmesi ile sonuçlandı. Hamas’a sert karşılık verilmesini savunduğu bilinen Liberman, istifa sonrası yaptığı açıklamada, son birkaç aydır Başbakan Binyamin Netanyahu’dan hiç destek almadığını belirtti. 

Bennett’ten destek açıklaması

  İsrail basınında “Netanyahu’nun Liberman’dan boşalan Savunma Bakanlığına kendisini getirmemesi durumunda istifa edeceği” ileri sürülen Eğitim Bakanı Naftali Bennett, iddiaların aksine görevini sürdüreceğini açıkladı. Yine de Netanyahu’yu eleştirmekten geri kalmayan Bennett, hükümetin güvenlik politikaları için, “İsrail’in güvenlik gemisi yanlış sulara doğru yelken açtı” dedi. 

 

Netanyahu: “Şimdi seçim konuşmak  sorumsuzluktur”

İsrail’de koalisyon ortağı Avigdor Liberman’ın Gazze’deki gruplarla İsrail arasında yapılan ateşkesi protesto ederek istifa etmesi üzerine Binyamin Netanyahu’nun hükümeti zora girmişti. Ancak diğer koalisyon ortağı Yahudi Evi Partisinin açıklamalarının ardından, erken seçim ihtimali rafa kalktı.

Liberman’ın istifası ve lideri olduğu Yisrael Beitenu (İsrail Evimiz) partisini koalisyondan çıkarması ile birlikte hükümet 120 üyeli İsrail Meclisi Knesset’te 61 sandalyeye indi.

Netanyahu’nun koalisyonun diğer ortaklarından Kulanu Partisi lideri ve Maliye Bakanı Moşe Kahlon’la yaptığı görüşme de olumlu geçmedi. Knesset’te on sandalyeye sahip olan Kahlon geçtiğimiz hafta gelişmeler üzerine erken seçim çağrısı yapmıştı. 

Söz konusu toplantı sonrasında Netanyahu basın toplantısı yaparak erken seçime gitmenin gitmeyi düşünmediğini söyledi. Netanyahu ülkenin güvenlik sorunlarını öne sürerek erken seçim yapmanın sorumsuzluk olacağını belirtti. Netanyahu halen bir senesi kalmış hükümetin seçimlere gitmesi durumunda ise yerine gelecek partilerin 1999’daki ‘feci Oslo Anlaşması’na yol açan hükümete benzer bir oluşuma gireceğini iddia etti.

 

Bennett ve Shaket’den ‘devam’ açıklaması

İsrail Eğitim Bakanı, Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennnett, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine destek vermeye devam edeceklerini açıkladı. Adalet Bakanı Ayelet Shaked ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bennett, beklenenin aksine koalisyonda yer almaya devam edeceklerini belirtti.

“Netanyahu’nun geçen hafta istifasını açıklayan Avigdor Liberman’dan boşalan Savunma Bakanlığı koltuğuna kendisini getirmediği için istifa edebileceği” ileri sürülen Bennett, “Başbakanın yanında durmaya devam edeceğim ve onun hükümetten istifa etmem için verdiği ültimatomu yerine getirmeyeceğim” dedi.

Bennett, hükümetin güvenlik politikalarını da eleştirerek, “İsrail’in güvenlik gemisi yanlış sulara doğru yelken açtı” dedi.

 

 

Liberman istifa sonrası ilk kez röportaj verdi

Geçtiğimiz salı akşamı, kabine toplantısının sona ermesinden ve İsrail ile Hamas arasında ateşkesin sağlanmasından çok kısa bir süre sonra, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman savunma bakanlığı görevine daha fazla devam edemeyeceğini fark etmişti. Ancak bardağı taşıran son damla o gece geç saatte geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü o gece bazı medya ve basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada Savunma Bakanı’nın ateşkesin sağlanmasına yönelik görüşmelerde olumlu görüş bildirdiğini söyledi.

Liberman yapılan bu açıklamaya cevaben, “Yalan haber”  dedi. Bu açıklama sonrasında ertesi gün hemen istifasını açıkladı.

İstifa sonrası ilk röportajını veren Liberman, son birkaç aydır İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun desteğini alamadığını, Netanyahu’nun Hamas’ı yok etmektense, onlarla pazarlık yapmayı tercih ettiğini belirtti.

Liberman röportajında, “Son toplantıda, kabineye yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bir teklif sundum. Bu teklifim şaşırtıcı bir şekilde İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett’in bile desteğini aldı. Ancak, kabinenin genelinde teklifi bir kenara bırakıp kabul edemeyeceğim başka bir yöne gitme çabası vardı. Kabul edemeyeceklerim hem ateşkesti hem de Gazze’ye para ve yakıt aktarılmasıydı” dedi.

Liberman, kara kuvvetlerini kullanmadan, yalnızca hava kuvvetlerini kullanarak Hamas’a çok sert bir karşılık verilmesi konusunda ısrarcıydı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün