Yenilikçi ve birleştirici bir oluşum: ALEF

İki derneğin birleşmesinin ardından 2014’te faaliyetlerine başlayan Alef’in dört sene sonunda geldiği noktayı ve ileriye yönelik hedeflerini Alef Yönetim Kurulundan dinledik.

Dora NİYEGO Toplum
14 Kasım 2018 Çarşamba

Alef’in faaliyet alanları neler? Yönetim kurulunda kişilerin görev alanları neler?

Alef, 2013 yılında iki derneğin birleşmesi ile oluşan yapılanma doğrultusunda 2014 yılında yenilikçi ve birleştirici anlayışı ile cemaatimize kapılarını açtı.  Yönetim kurulumuz 25 kişiden oluşmakta. Her üyenin çeşitli komisyonlarda farklı görevi var ve her üye görevi konusundaki aktif sorumlulukları ve katılımı sürdürmekte. Yönetim kurulu başkanı ve başkan vekillerinin yanı sıra spor komisyonu, futsal turnuvası, spor okulları, spor federasyonu konularında sorumluluklar paylaşılıyor. Ada komisyonu, Büyükada’da hem altyapı, hem konfor, hem faaliyetlerden görevli komisyondur. Finans sorumlusu kardeşimiz tüm mali tabloyu takip eder. Hanımlar Komisyonumuzun başkanı yönetim kurulumuzun doğal üyesidir. Gençlerden sorumlu üyemiz, gençlik başkanı, ofis sorumlusu ve mentorlardan oluşan toplam 25 kişilik yönetim kurulu üyelerimiz Alef’in daha iyi olabilmesi için büyük özveri ile görev alırlar.

Gençler için yapılan faaliyetleri detaylandırır mısınız?

Alef Gençleri, yönetim kuruluyla işleyişini sürdürüyor. Kültür gruplarından, dış aktivitelere, temalı partilerden, haftalık dans çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede gençlere uygun aktiviteler düzenleniyor. Tamamen gençlerin emek ve özverisi ile düzenlenen bu aktivitelerle 10 yaşından 20 yaşına kadar her çocuk ve gencin katılabileceği, kendini geliştirip eğlenebileceği cana yakın bir ortam sağlanıyor.

Yıllardır süren gençlik aktiviteleri ile gençler kimliklerinin daha çok farkına varıyor, sorumluluk alma bilincini geliştiriyor ve farklı yaşlardan insanlarla etkileşim halinde olmayı öğreniyor. Özellikle 17-20 yaş arasındaki gençlerimiz her hafta istikrarlı bir şekilde Alef Gençleri bünyesinde çalışıyor ve çocuklarla vakit geçiriyor.

Faaliyetlere katılım ne seviyede? Hitap ettiğiniz kitleye ulaşmakta zorlanıyor musunuz? Yaptığınız faaliyetlere katılmamayı tercih eden kitle, alternatif olarak ne tarz faaliyetlere gidiyorlar? 

Yaptığımız faaliyetlere katılım oldukça iyi. Rutin bir hafta sonunda gerek spor, gerek gençlik, gerekse kültürel eğitici faaliyetlerimize ortalama 250 çocuk katılıyor. Bu da aileleri ile birlikte yaklaşık 400 kişinin rutin bir hafta sonunda Alef’i yaşadığı, keyif aldığı anlamına geliyor. Tabii ki bu rakamın artarak büyümesi için çalışmalarımızı çeşitlendiriyoruz. Birebir aramalar ile faaliyetlerimizi daha iyi anlatıp daha çok kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. Bugün biliyoruz ki, birebir iletişim kadar güçlü bir yol yok. Bir çocuk gelip eğlendiği zaman ertesi hafta bir arkadaşını daha kapıp geliyor. Aileler de çocuklarının Alef’teki faaliyetlere daha fazla katılmaları için destek veriyorlar. Günümüzde bizim dışımızda birçok faaliyet var ama Alef’te olmayı seçmek bir tercih. Yaşamımızın, gelenekleri devam ettirmenin, yaşıtları ile bir arada olmanın keyfi başka bir yerde sunulamıyor.

Yurt dışında Yahudi çocuklar/gençler için yapılan eğitim/sosyal faaliyetleri takip ediyor musunuz? Daha iyi yaptığımız/yapamadığımız neler var?

Yurtdışında yapılan seminerlere ve eğitimlere katılıyoruz. Bu faaliyetlerde diğer ülkelerle de iletişimdeyiz. Ayrıca yurtdışında sürekli iletişimde olduğumuz kuruluşlar mevcut. Yapılan faaliyetleri birlikte değerlendiriyoruz, fikir alışverişimiz sürekli... Faaliyet üreten ilgili forumların birçoğunda aktif olarak üyeliğimiz devam ediyor. Yurtdışındaki diğer kuruluşlardan bu amaçla gelen konuklarımızdan da öğreniyoruz. Eksik kaldığımız bazı konularda da kendimizi yeniliyoruz, daha iyi faaliyetler için sürekli hazırlık aşamasındayız.

Genç anne-babalara yönelik neler yapıyorsunuz?

Onlar için faaliyetlerimiz mevcut. Özellikle küçük girişimciler programımız üç yaştan başlıyor. Çocukları içeride eğitimdeyken dışarıda anne-babalar keyifle sosyalleşiyor, ortak yaşam alanının tadına varıyorlar. Hafta arası genç anne-babalara yönelik birkaç seminerimiz de oldu, bunları sürdürmeyi düşünüyoruz.

Yetişkinler için mevcut faaliyet alanlarınız ve projelerinizden bahseder misiniz?

Alef bebeklikten yaşlılığa herkesin güvenli evi. Yetişkinler için de birçok atölyemiz mevcut. Ayda bir kez terrarium, Sefarad Yemekleri, Yoga, Zumba, İspanyolca, İbranice, Bollywood dansları, makyaj, yetişkinler için oyun grupları, yetişkin dans, mandala gibi atölyeler gerçekleştirdik. Bir kısmı devam ediyor. Özellikle sanat atölyelerimiz bu sene büyük ilgi görüyor. Yurtiçi gezilerimiz de çok değerli rehberler eşliğinde grupların keyif aldığı faaliyetlerden. Günübirlik kültürel turlarımız yaşadığımız İstanbul’a başka bir gözle bakıp kültürel zenginliğimizin tadına varmamıza katkı sağlıyor. Geleneklerimizi devam ettirmenin olmazsa olmazı bayram faaliyetlerimiz de Suka yemekleri, Tu Bişvat kutlamaları, Hanuka Geceleri olarak süregeliyor.

Çocuklar/gençler için önümüzdeki 4-5 sene için öngörüleriniz neler? Ne gibi zorluklar sizleri bekliyor?

Sayıca azalan ve yaş ortalaması yüksek bir cemaat olduğumuz gerçeğini yaşıyoruz tabii ki. 4-5 senede gençlerimizin sayısında azalma olma ihtimali de çok yüksek. Ancak yapılan faaliyetler devam edecek. Talep olduğu sürece aynı kalite ve hızla faaliyetlerimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Amacımız belli,  mümkün olan en kalabalık faaliyetleri yapabilmek.

Alef Gençleri, nasıl 60 yıldır varlığını sürdürebiliyorsa, devam edeceğinden de hiçbir şüphemiz yok. Dinamik bir yapıya sahip olmaları için dönemin değişikliklerine hızlıca ayak uydurabiliyorlar. Kısa vadede kalite arttırma odaklı yatırım yapan gençler, orta vadede katılım sayısını sabitlemeye odaklanırken, uzun vadede sürdürebilirlik adına kulübün yaşını düşürmeyi ve yönetimi üniversiteli gençler yerine liseli gençler ile yürütmeyi hedeflemekte. Bu değişim ile yurtdışına giden üniversite öğrencilerinin yerini liseliler alacak ve Alef Gençleri uzun yıllar varlığını sürdürecek.

Yaşlılar için faaliyetleriniz var mı?

Belirttiğimiz gibi Alef hepimizin evi. Tabii ki 65 yaş üstü için de faaliyetlerimiz var. Kapınıza Sağlık Ekibi ile işbirliği içinde her salı ve perşembe günü 100 kadar üyemiz Alef’in tadını çıkarıyor. Spor saati, psikolojik destek, oyun ve el becerisi faaliyetleri, lezzetli yemekler hep bir arada bulunuyor. Ayrıca yine Kapınıza Sağlık ile gerçekleştirdiğimiz gurur dolu Akrana Projemiz var. ‘Nesiller arası dayanışma projemiz’. Ayda bir kere yaşlılar ve 5-6 yaşında çocuklardan oluşan bir grup, eğitmenler eşliğinde biraya geliyor ve birlikte gelenekleri yaşatan ortak faaliyetler üretiyorlar. Örneğin geçen ay birlikte patlıcanlı borekas yaptılar. Yaşlılar çocuklara kendi anılarını da ekleyerek borekas yaptırdı.

Gönüllülük esasıyla çalışan genç ve yetişkinlerin sayılarında ve katılımlarında değişim var mı?

Gönüllülük paha biçilmez bir kavram ve ülkemiz bu konuda hâlâ şanslı. Ekiplerin çoğu hâlâ gönüllü ve kurumların gücüne güç katıyor özveri ile çalışan bu değerli ekip. Alef, genç ve yetişkin olarak profesyonellerin yanı sıra çoğunluğu gönüllü olarak çalışan bir kurum ve bu durum bizleri çok mutlu ediyor. Dört elle gönülden bir şeyler üretmeye çalışan bir ekibiz. Şimdilik her şey harika gidiyor, gelecek yıllarda çok daha iyi olması en büyük dileğimiz.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün