Avusturya, Holokost kurbanlarının çocuklarına ve torunlarına vatandaşlık veriyor

Avusturya, vatandaşlık kanununda yaptığı değişiklikle, Holokost kurbanlarının çocuklarının ve torunlarının Avusturya vatandaşlığını geri almasının yolunu açtı.

Dünya
7 Kasım 2018 Çarşamba

Bugüne kadar Holokost mağdurlarının sadece kendileri vatandaşlığı geri alma hakkına sahipken yeni kanun ile torunları için de izin verilmesinin önünü açacak hamle Başbakan Sebastian Kurz tarafından açıklandı. Kurz, “İsteğimiz, Holokost kurbanlarının bütün çocuklarına ve torunlarına istedikleri takdirde Avusturya vatandaşı olma fırsatı vermek” dedi.

Basına verdiği röportajda Kristal Gece’nin 80. yıldönümünü anma konusuna değinen Kurz, aşırı sağ Özgürlük Partisi ile koalisyona girme kararını da savundu. Ayrıca ülkesinin büyükelçiliğinin siyasi bir çözüm bulunmadan Kudüs’e taşınmayacağını söyledi.

Şu anda kanunen, Nazi zulmü gören ve II. Dünya Savaşı’nın bitiminden önce ülkeden ayrılmaya zorlanan Avusturyalılar vatandaşlıklarını geri alabiliyorlar. Bu bireylerin Avusturya’da daimi olarak ikamet etmeleri ve kaçtıkları ülkenin vatandaşlığından vazgeçmeleri şartı da istenmiyor. Şimdiye kadar sadece mağdurların kendilerine verilen bu hak, artık çocuklarına ve torunlarına da verildi.

Avusturya hukuku, çifte vatandaşlığa sadece doğumda otomatik olarak alan kişilerde izin veriyor. Ancak, Aralık 2017’den bu yana Kurz tarafından yönetilen Avusturya hükümetinin önerdiği değişiklik ile Holokost kurbanlarının soyundan gelenler için de çift vatandaşlık hakkı tanınacak.

Kurz, bazı ikinci ve üçüncü kuşak Holokost mağdurlarının, Avusturya vatandaşlığını geri alma konusu gündemde olduğu için memnun olduklarını dile getirdi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün