İsrail’in Körfez çıkarması

İsrail, İran’a karşı doğal müttefik gördüğü Körfez krallıkları ile ilişkilerini geliştirmek için uğraşıyor.

Dünya
31 Ekim 2018 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Umman ziyaretini, İsrailli bakanların Birleşik Arap Emirlikleri çıkarması takip etti. Abu Dabi’deki judo turnuvasında İsrail milli marşı çalınırken, Şeyh Zayed Camii, İsrail Kültür ve Spor Bakanı’nı ağırladı.

Umman Sultanı Kabus, 1996’dan beri ziyarette bulunan ilk İsrail Başbakanı olan Benyamin Netanyahu ile eşi Sara’yı ağırladı. Netanyahu, Körfez’in stratejik ülkesi Umman Sultanlığına resmi ziyaret düzenlediğini, ziyaretin tamamlanması sonrası duyurdu. İsrail Başbakanı’nın Twitter hesabından, Netanyahu’nun Umman Sultanı Kabus bin Said el Said’le görüşmesine dair fotoğraflar eşliğinde açıklamalara yer verildi.

Ziyaretin ardından ise Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi, İsrail ile işbirliği yapma zamanının geldiğini belirten bir açıklama yaptı. Netanyahu’nun ziyaretinden bir gün sonra Bahreyn’de düzenlenen Manama Diyaloğu-Bölgesel Güvenlik Zirvesinde konuşan Bin Alevi, bölge ülkelerinin hak ettikleri gelişimi gösterebilmesine izin vermeyen sorunlardan kurtulmayı, ciddi olarak düşünmenin zamanının geldiğini belirtti. Bin Alevi, “İsrail-Filistin barışındaki başlıca rolümüzü, ABD yönetiminin ‘Yüzyılın Anlaşması’ kapsamında yaptıklarına göre şekillendireceğiz. İsrail ve Filistinliler arasında ara bulucu değiliz. Ama iki taraf arasında yakınlaşma için çabalıyoruz” dedi. Netanyahu’nun sürpriz Umman ziyaretinin ardından İsrail’den bir grup bakan da Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) çıkarma yaptı.

İletişim Bakanı Naama Henig başkanlığında bir heyet Dubai’de Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Konferansına katılırken Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev de Uluslararası Judo Federasyonu Turnuvasını izlemek üzere Abu Dabi’ye gitti.

Araplarla ilgili çıkışlarıyla tanınan Regev, İsrail’in altın madalya kazandığı turnuvanın ardından İslam aleminde mimarisi ile dikkat çeken Şeyh Zayed Camisini ziyaret etti.