Un evenimyento, una dicha/un proverbo

Kambur Kamburunu Görmez

Judeo-Espanyol
24 Ekim 2018 Çarşamba

Silvyo&Eyal Ovadya

 

Estavamos envitados a la kaza de una paryentes ke es renomada por sus komidas ke no reushen la mas grande partida. I kada vez topa de avlar de sus amigas o de sus paryentes, avlando mal de sus komidas. Era una noche de Shabat i en la meza aviya dolmas. Reelmente mos plaze muncho komer dolmas. Ma el arroz ke esta ariento no estava buen kocho. I la dolma no estava savroza. Mos ofresio una gaya kon avramilas. Estava savrozo, ma malorozamente empleo prunas vedres ma dulses. El pishkado se izo un poko komo komposto. I entre las komidas komimos una endjinara ke estava un poko dura. I kale dizir ke las endjinaras estavan duras (kart) ma sin dar i aver kon la manera ke fue gizado. En komyendo era “komer i eskupir”. Ne estavan freskas. I komo kada vez la tiya Ester estava malavlando de las komidas ke komyo aki i aya.

Mi padre avlando de las endjinaras ke no estavan buenas a la fin le disho, “Tiya Ester, El korkovado no ve su korkova”.

Başarılı yemek pişirme özelliği olmayan bir akrabamızın evine yemeğe davetliydik. Her yemekte bize davetli olduğu akraba ve arkadaşlarının evlerinde yemiş olduğu yemekler aleyhinde konuşur. Bir Cuma akşamıydı ve masada görünüşü çok güzel duran dolmalar vardı. Dolma yemek de hepimiz hoşuna gider. İçindeki pirinç gerektiği gibi pişmemişti. Tabi ki dolma da lezzetli değildi. Bize ayrıca erikli gaya balığı ikram etti. Lezzetliydi ancak kullanmış olduğu yeşil erikler tatlıydı. Gaya balığı pişirilirken özellikle ekşi erik kullanılır. Balık da tatlı eriklerin etkisiyle biraz da komposto havasında olmuştu. Yemekler arasında biraz da kart olan enginarlar vardı. Pişirilme tarzından olmasa da enginarlar sürekli çıkarılan kılçıklarla çok tad vermedi. Enginarlar çok taze değillerdi. Ancak Ester teyze her zamanki gibi orada burada yemiş olduğu yemeklerin olumsuz yorumlarını yapıyordu.

Babam başarılı olmayan enginarlardan bahsederken dayanamadı ve Ester Teyze’ye “El korkovado no ve su korkova / Kambur kendi kamburunu görmez” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün