Altın madalyalı koşucudan profesyonel futbolcuya - Usain Bolt

Dünyanın en hızlı adamı, artık yeşil sahalarda... Atletizm tarihinin en ünlü adamı Usain Bolt, hazırlık maçlarındaki performansı ile tüm spor dünyasına artık futbolcu olduğunu gösterdi.

Eran KAN Spor
24 Ekim 2018 Çarşamba

 

2009 yılının ağustos ayında Jamaikalı koşucu Usain Bolt, 100 metreyi 9,58 saniyede koştu. On yıl daha kırılmayacak olan bu rekor sayesinde Usain Bolt “Fastest man alive / Dünyanın yaşayan en hızlı adamı” lakabını kazandı. Atletizm tarihinin en başarılı ve ünlü ismi olarak bilinen Bolt, büyük bir futbol taraftarı olduğunu belirtirdi. Geçtiğimiz yaz, Avusturyalı Central Coast Mariners takımı ile çalışmaya başlayan Bolt, iki hafta önce Macarthur South West United’a karşı yapılan hazırlık maçında takımının ilk 11’inde yer aldı. Beraberinde iki gol attı. Sporseverler Usain Bolt’u artık olimpiyatlar yerine yeşil sahalarda da izleyeceklerini anladı.

SPORLA İÇ İÇE BİR ÇOCUKLUK

21 Ağustos 1986 tarihinde dünyaya gelen Usain St. Leo Bolt, Jamaika’da geçirdiği çocukluğu boyunca birçok spora ilgi duydu. Küçüklüğünde özellikle kriket ve futbol oynamaktan hoşlanan Bold bir röportajda kriketi “ilk aşkı” olarak tanımlamıştı. İlkokulda futbol oynarken uzun boyundan dolayı büyük bir oranda kalede yer aldığı belirtti. Farklı sporlara odaklanmasının ardından, okulundaki beden eğitimi öğretmeninin tavsiyesi üzerine kendini koşu alanında zorlamaya başladı. 14 yaşında profesyonel olarak koşmaya başlayan Bolt, 15 yaşında, günümüzde de kullanılan, “Lightning Bolt / Şimşek Bolt” lakabını aldı.

Sayısız madalya, turnuva, üç Olimpiyat, adına yazılan kitaplar, hakkındaki biyografik film ve inanılmaz bir rekorun ardından 2017 Dünya Şampiyonası ile Bolt koşu kariyerini sonlandırdı. Sonrasında 2016’da dile getirmiş olduğu ‘hayali’ olan Manchester United forması giyme hedefi için çalışmaya başladı. Norveç liginden Strømsgodset ve Almanya’dan Borussia Dortmund takımları ile çalıştı. Norveç U19 Milli Takımına karşı oynadığı hazırlık maçında neredeyse adı kadar ünlü “9.58” numarasını giyerek maça damgasını vurdu. Manchester United’ın sahası Old Trafford’da yapılan bağış toplama maçında da aynı numaraya sahip forması ile hem bağış toplanmasına yardımda bulundu hem de taraftarı olduğu takımın sahasında futbol oynamış oldu.

FUTBOLA GEÇİŞ 

Bolt’un Borussia Dortmund ile geçirdiği kısa deneme süresinin ardından, Teknik Direktör Peter Stoger, Bolt’un profesyonel bir futbolcu olmak için çok çalışması gerektiğini söylemişti. Daily Mail, bir analizinde de Bolt’un top kontrolü konusundaki başarısızlığının onu bir futbolcu olmaktan alıkoyduğunu belirtmişti. Analizin devamında Bolt’un sporcu olmasına rağmen kısa mesafe koşucusu olmasından dolayı 90 dakika performans göstermesi için gerekli dayanıklılığa sahip olmadığını belirtilmişti. Central Coast Mariners’a katılmasının ardından takım başkanı Shaun Mielekamp, Telegraph gazetesine Bolt’un “Çok iyi bir öğrenici” olduğunu belirtti. Bolt’un sahip olduğu potansiyel ve beraberinde getirdiği medya ilgisi ile Mariners’ın onunla devam etmek istemesi hiç de şaşırtıcı değil.

Usain Bolt futbol aşkı için büyük bir çaba göstermesine rağmen, bu aşkı zamanında sorunlara da yol açtı. Bolt’un Manchester United sevdası sponsoru Puma ile ilişkilerinin kötüleşmesine sebep oldu. 2013 yılında Puma, İngiltere’nin köklü takımlarından Arsenal ile döneminin en pahalı forma anlaşmalarından birini imzaladı. Bolt, kişisel sponsoru olan markanın Manchester United’ın rakibinin formasında yer alması üzerine Puma’dan sponsorluklarını çekmelerini istemişti. Puma’nın Bolt’un isteğini yerine getirmemesinin ardından Bolt-Puma ortaklığının zedelendiği görüldü. 2016 yılında ise 10 milyon dolarlık yeni bir kontrat ile Bolt, Puma’yla olan sponsorluğunu devam ettirdi ve aradaki gerginlik dindi.

Michael Jordan’ın basketbol kariyerinin ardından bir yıllık beysbol macerası spor dünyasını heyecanlandırmıştı. Ne yazık ki başarısızlığı da Jordan’la beraber sporseverleri üzmüştü. Şimdi, Bolt ile spor dünyası aynı heyecanı tekrar yaşıyor. Geçtiğimiz hafta sonu, Central Coast Mariners altı haftalık deneme süresinin ardından Bolt’a profesyonel bir kontrat teklif etti. Eğer bir sonraki adımı atarsa, Bolt belki de hayallerine kavuşabilecek. Bir Manchester derbisinde Usain Bolt’un gol atması sadece bir hayal olmaktan çıkabilir. Ayrıca sporseverler de Bolt’un ünlü “To di World” sevincini tekrar televizyonlarda görebilecek.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün