Abd Filistinliler İçin Kudüs’teki Diplomatik Temsilcilik Seviyesini Düşürdü

Geçtiğimiz perşembe günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Filistinlilere de hizmet veren Kudüs’teki ABD Konsolosluğunun İsrail’deki yeni ABD Büyükelçilik binasına taşınacağını ve bu taşınmayla tek bir diplomatik temsilciliğin oluşturulacağını duyurdu.

Dünya
24 Ekim 2018 Çarşamba

Söz konusu taşınmayla ABD’nin Filistinlilere yönelik diplomatik temsilcilik statüsü de düşüyor. Konsolosluk uzun yıllardır Filistinlilere yönelik olarak fiili büyükelçilik hizmeti veriyordu. Yeni oluşum, taşınma sonrasında İsrail’deki ABD Büyükelçiliğinin Filistinlilerle İlişki Birimi olarak hizmet verecek. ABD Dışişleri Bakanlığı en azından şu an için yeni birimin mevcut binada hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.  Bu adım, Kudüs’teki ABD konsolosluğunun artık Filistinlilerle ilişkiler konusunda Washington’a rapor veren ayrı bir birime sahip olmayacağı ve konsolosluğun artık büyükelçiyle eş değerde otoriteye sahip bir başkonsolos tarafından yönetilmeyeceği anlamına geliyor.

Pompeo açıklamasında söz konusu taşınma ve birleşmenin “daha hızlı ve verimli çalışma” amacını taşıdığını belirtti. Pompeo bu taşınmanın ABD’nin Kudüs’ün statüsü ya da Filistinlilerin yaşadıkları bölgelere yönelik politikasında herhangi bir değişikliğe kesinlikle işaret etmediğini vurguladı. “ABD sınırlar da dahil statü konularında taraf olmamaya devam edecektir. Kudüs’te İsrail’in egemen olduğu bölge sınırları taraflar arasında yapılacak olan anlaşmaya tabidir.”

Pompoe açıklamasında, ABD Yönetimi’nin İsrail’e ve Filistinlilere daha parlak bir gelecek sunacak kalıcı ve kapsamlı bir barış hedefine ulaşma konusundaki kararlılığını koruduğunu da söyledi. Pompeo, “Filistinli halk ile ve gelecekte de Filistinli liderlerle işbirliği yapmaya ve diyalog kurmaya devam etmeyi arzu ediyoruz” dedi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün