Cohen: “İran Ortadoğu’da genişlemek istiyor”

İsrail istihbaratı Mossad’ın Başkanı Yossi Cohen, İran’ın Ortadoğu’da yayılımcı bir politika izlediğini, Tahran’ın Suriye, Irak ve Lübnan’daki etkisini uzaklaştırmanın İsrail açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.

Dünya
23 Ekim 2018 Salı

İran’ın son yıllarda Şii inancına dayalı  büyük bir genişleme politikası yürüttüğünü, özellikle Lübnan’da Hizbullah ile, Irak ve Suriye’de ise arkasına Şii inançlı kesimleri alarak hem askeri hem de politik bir güç oluşturduğunu ifade etti. Cohen’e göre İran’ın nihai amacı Irak yönetimini de kullanarak  Suriye ve Lübnan’ı da içine alan üçlü bir 'Şii Hilal'  bölgesi yaratmak.

Uzun menzilli füze teknolojisine sahip İran’ın diğer Ortadoğu ülkeleri için de tehdit olduğuna dikkat çeken Mossad Başkanı Cohen şu ifadeleri kullandı: “Eğer diğer Ortadoğu ülkelerinin işbirliği ile İran’ı şimdi engellemesek durum kontrolden çıkacaktır. İran konusunda birçok Ortadoğu ülkesi İsrail’in görüşlerini paylaşmaktadır. ABD de İran tehdidine karşı yeni bir askeri doktrini uygulamaya koymuştur.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün