Polanski tarihi antisemit olayı film yapıyor

Ünlü yönetmen ve yapımcı Roman Polanski, 124 yıl evvel Fransa´da haksız yere suçlanan Alfred Dreyfus’un hikâyesini anlatan bir film üzerinde çalışıyor.

Dünya
3 Ekim 2018 Çarşamba

Yahudi asıllı Fransız yönetmen, film yapımcısı Polanski bu yılın sonunda, casusluk yapmakla suçlanan Fransız-Yahudi askeri Yüzbaşı Alfred Dreyfus hakkında bir film çekmeye hazırlanıyor.

Alfred Dreyfus 1894’te orduya ihanetten yargılanıp mahkûm edilmişti, ancak daha sonra affedilip serbest bırakılmış ve suçlamalardan kurtulmuştu. Gerçekleştiği dönemde kamuoyundaki antisemitizmin suçlamada önemli bir rol oynadığı bilinen Dreyfus Olayı, onlarca oyun ve filme dönüştürülmüş, tarihte önemli bir olay olarak yerini almıştı.

Hollywood Reporter’a göre, Polanski’nin önümüzdeki aylarda Paris’te Legende Films için ‘J’Accuse / Suçluyorum’ orijinal adı ile filmi çekmeye başlaması bekleniyor. Raporda, Louis Garrel’in Dreyfus’u canlandıracağı ve Oscarlı Jean Dujardin’in de masumiyetini kanıtlayan subayı oynayacağı belirtildi.

Polanski son altı yıldır bu film projesi üzerinde çalışıyor. Ancak, #metoo hareketinin ardından, uluslararası film topluluğundaki kabulü her zamankinden daha fazla sorgulanıyor.

1977 yılında, 13 yaşında bir kıza tecavüz etmekle suçlanıp tutuklanmıştı. Polanski suçlamaları kabul etmişti, ancak hapis cezasına çarptırılıp hapse atılmadan önce ABD’den kaçmıştı. O zamandan beri, çoğunlukla Fransa’da yaşan Polanski, 2003 yılında ‘Piyanist’ filmi ile Oscar kazanmıştı. 85 yaşında olan Polanski, film yapmaya devam ediyor.

Ancak geçen yıl, Harvey Weinstein skandalının ardından davranış standartlarında değişikliğe giden Sinema Sanatları Akademisi, Polanski’yi de oylamaya atmıştı.

Roman Polanski’nin yeni filmini bazıları şüphe karşılarken bazı kesimler ise açık bir düşmanlık sergiledi. Independent’te yazan Annie Corcoran, “Polanski’nin bu filmi yapabilmesi bile gerçekten şaşırtıcı. Toplum bir kez daha, zengin, heteroseksüel, beyaz bir adamın, cinsel saldırı mağdurları yerine kariyerine daha çok ilgi gösterildiğini kanıtladı” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün