İsveç’te göçmen karşıtı söylemler oy kazandırdı

İsveç’te parlamento seçimlerinde Başbakan Löfven liderliğindeki Sosyal Demokratlar yüzde 28,4, ılımlı muhafazakârlar yüzde 19,8 oranında oy aldı.

Dünya
12 Eylül 2018 Çarşamba

İsveç’te resmi olmayan sonuçlara göre İsveç Demokratları (SD) pazar günü düzenlenen genel seçimde oyların yüzde 17’6’sını aldı. Partinin bir önceki seçimde oyu yüzde 12,9 seviyesindeydi.

İsveç’te hafta sonu yapılan parlamento seçimlerinde Başbakan Stefan Löfven liderliğindeki Sosyal Demokratlar yüzde 28,4 ile en fazla oyu alan parti oldu. Ilımlı muhafazakârların yüzde 19,8 oy aldığı İsveç’te sağ popülist parti İsveç Demokratları (SD) ise üçüncü güç haline geldi. Hükümetin mülteci politikasından memnun olmayan İsveçlilerin oylarını kendine çeken SD’nin yüzde 17,6 oranında oy aldığı bildirildi.

İsveç, seçimden önce Sosyal Demokratlar ve Yeşil Parti’nin, dışardan Sol Parti destekli azınlık hükümeti tarafından yönetiliyordu. Seçim sonucunda Sosyal Demokratlar ve Yeşil Parti’nin oyu azalırken Sol Parti’nin oyları arttı.

Seçimin ardından bir açıklama yapan İsveç’in Sosyal Demokrat Başbakanı Stefan Lofven, siyasi yelpazenin SD dışında kalan partileriyle işbirliği imkânı arayacağını belirtti.

Seçimlerde en büyük oy artışını yaklaşık yüzde 4,2 ile SD gerçekleştirdi. Avrupa’ya göç akınının yükselişe geçmesiyle ülkede göçmenlerle ilgili kaygılar artmış, İsveç Demokratları’nın oyunda artış gözlemlenmişti. Sekiz yıl önce meclise giren partinin, anketlerde oyların yüzde 20’ye yakınını alacağı öngörülüyordu. Oy oranı yüzde 20’nin altında kalsa da Sosyal Demokratlar ve Ilımlılar’ı içeren bir koalisyon kurulması durumunda SD ana muhalefet partisi haline gelecek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün