Rusya Baş hahamının gizli İran ziyareti

İsrail basınında çıkan haberlere göre, Rusya Baş Hahamı bu yılın başlarında İran’ı gizlice ziyaret etti.

Dünya
5 Eylül 2018 Çarşamba

Rusya Baş Hahamı Berel Lazar’ın İran’a bir ziyaret gerçekleştirdiği bildiren İsrail Ulusal Haber sitesine göre Lazar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in diplomatik konseyinin bir üyesi olarak İran’a gönderildi.

Rus yönetimine yakın bir isim olarak bilinen Lazar, “Putin’in hahamı” olarak nitelendiriliyor. Söz konusu ziyaret Lazar tarafından teyit edilmedi.

Lazar’ın, Rusya parlamentosunun alt kurumu olan Duma’dan bir heyetle İran’a gittiği belirtildi. Lazar’ı dahil etme kararının Putin tarafından alındığı söylense de, bu haberleri yapan medya kuruluşları herhangi bir kaynak göstermedi. Haberde, İranlılar Lazar’ın katılımına başta karşı çıktılar, ancak sonuçta Rus ısrarı nedeniyle kabul ettikleri bildirildi.

Lazar, Tahran’dayken kentin ana sinagogunu ve bir Yahudi okulunu ziyaret ederek Yahudi liderlerle bir araya geldi. Ynet haber sitesi, Pesah Bayramı’ndan sonra nisan ayında gerçekleştiğini belirttiği ziyaret sırasında, Lazar’ın sadece İran’ın Yahudi topluluğuyla ilgili meseleleri ele aldığını yazdı.

Diğer raporlar, Lazar’ın gezisinin İsrail ve Rusya’nın, İran’ın Suriye’den çıkarılmasına yönelik çabalarının bir parçası olduğunu belirtmişti fakat Rusya Baş Haham’ın neden böyle bir göreve dahil edildiği anlamlandırılamadı.

Rusya gibi, İran da Suriye iç savaşında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kilit bir destekçisi. İsrail ise İran’ın Suriye’deki nüfuzunu engellemek için uğraşıyor.

İran, 1979 İslam Devrimi öncesi 80 ila 100 bin Yahudi nüfusunu barındırıyordu. Ancak çoğu, başta ABD, İsrail ve Avrupa’ya kaçtı. Şu anda büyük bölümü başkent Tahran’da olmak üzere İran’da yaklaşık 8 bin 500 Yahudi kaldı.