“Türkiye organ naklinde dünyanın en ileri ülkelerinden biri”

Organ nakli konusunda Türkiye’nin önde gelen cerrahlarından olan Prof. Dr. Alp Gürkan ile son dönem çalışmalarını konuştuk. Prof. Gürkan, gündemde olan mide küçültme ameliyatları ile ilgili görüşlerini de paylaştı.

Virna GÜMÜŞGERDAN Sağlık
5 Eylül 2018 Çarşamba

Sizinle ilgili haberler her zaman basından takip ediyoruz. En son Pakistan ziyaretinizi okuduk. Buradan başlamak istiyorum. Pakistan davetini ne zaman, nasıl aldınız? 

Geçen ay Pakistan’ın başkenti İslamabad’ın en büyük özel hastanelerinden birinin temsilcisi Okan Üniversitesi Hastanesi yetkilileriyle temas kurarak, Türkiye’ye organ nakli ve obezite cerrahisiyle ilgili hastalarını yollamak istediklerini ve bu konuda araştırma yaparak benimle çalışmak istediklerini söylemişler. Hastane yönetimi de bu konuyu bana iletti. Ben de bu teklifi gururla kabul ettim. Resmi makamlardan, hastaneye giderek orada hasta bakmam konusunda geçici lisans çıkartıldı. Orada obezite cerrahisi ve böbrek nakliyle ilgili hastaları muayene ettikten sonra hastanedeki doktor ve tıbbi personele bu konularda sunum yaptım.

Pakistan’da neyle karşılaştınız, neler yaşadınız?

Pakistan’a 12 yıl önce bir kongrede konferans vermek için daha önce de davet edilmiştim. Ama bu sefer İslamabad’daydım. Sokaklar oldukça sakindi. Herkes rahat hareket ediyordu. Tesettürlü kadınlardan daha çok başı açık kadınlar sokaklardaydı. Alışveriş merkezlerinin tam anlamıyla ülkemizdeki küçük kopyası olması ilginç geldi. İslamabad’ın diğer şehirlerden çok farklı olduğu, temiz ve batı standartlarına daha yakın olduğu söylendi. Gittiğim hastanenin oranın en güzel ve donanımlı hastanelerden biri olduğu söylenmesine karşın ülkemizdeki hastanelerin temizlik ve olanaklarından çok uzak olması düşündürücüydü. Özellikle devlet hastaneleri şartlarının çok daha kötü olduğu söylendi.

Başarılı organ nakli ameliyatları ile ilgili haberleri son yıllarda daha sık duymaya başladık. Türkiye’de son dönemlerde bu alanda ne gibi gelişmeler yaşandı?

Türkiye teknik olarak ve ekip kalitesi olarak organ nakillerinde dünyanın en ileri ülkelerinden biri ancak beyin ölümü sonrası organ bağışlarında hâlâ batı dünyasının çok gerisinde.

Son dönemlerde çok popüler olan bir ameliyat var, mide küçültme operasyonu... Bu konudaki görüşleriniz neler?

Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk sağlığını tehdit ediyor. Obeziteye bağlı ölüm oranı sigaraya bağlı ölüm oranlarına yaklaştı. Özellikle vücut kitle indeksi 40 kg/m2nin üzerinde olan kişilerde obezitenin getirdiği komplikasyonlar sadece yaşam kalitesini etkilememekte, aynı zamanda yaşamı da kısaltmakta. Obezite ameliyatları da bu kötü gidişe son veriyor. Başlangıçta deneyim eksikliğinden veya ameliyat yapılan hastane koşullarının yetersizliğinden gelişen sorunlar, artık deneyimli ekiplerin yetişmesi ve bu ameliyatın yapılacağı hastanelerin standartlarının yüksek olma koşulunun getirilmesiyle artık çok az görülüyor.

Son olarak sağlık turizmi ile ilgili bir şeyler de söylemek istiyorum. Ülkemizdeki hekimler ve hastaneler artık dünya ile yarışabilecek bilgi birikimi ve donanıma sahip. Bu nedenle bütün dünyadan ülkemize tıbbi yardım almak üzere her branştaki uzmana hasta gelmekte. Balat Or Ahayim hastanemiz de tıbbi alt yapısı ve hekim kalitesi açısından sağlık turizminden pay alacak kadar iyi bir hastanedir. Ayrıca hastanenin lokalizasyonu da eşsiz. Bu konuda aktif çalışılması hastaneye ve ülkemize ciddi bir kazanç sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Prof. Dr. Alp Gürkan kimdir?

İzmir doğumlu olan Prof. Dr. Alp Gürkan, 1981 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. 18 ay boyunca Yale Üniversitesi Kardiyovasküler Cerrahi Bölümü Deneysel Cerrahi Merkezinde çalıştı. Daha sonra Türkiye’ye dönerek genel cerrahi eğitimini tamamladı.

1992 yılında yurt içinde ve dışında çeşitli üniversitelerde organ nakli üzerine eğitimler aldı. Aynı yıl, SSK Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde organ nakli sorumlusu olarak görev oldu.1997 yılında doçent unvanını alan Gürkan, 2003 yılında Türkiye’deki ilk ince bağırsak naklini gerçekleştirdi.

2008 yılından itibaren farklı hastanelerde organ nakli ve genel cerrahi de doçent ve profesör olarak görev alan Alp Gürkan 2017 yılından itibaren Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesinde görevini sürdürüyor.

Yurt içi ve yurt dışı sayısız dergi ve kongrede yayınlanmış 200’ün üzerinde çalışması bulunan Prof. Dr. Alp Gürkan’ın, birçok ulusal kongrede de çalışmalarından dolayı ödül aldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün