28 Kasım Pazar Akşamı başlayan Hanuka bayramı Kısa Kısa

Nazlı DOENYAS Kavram
24 Kasım 2021 Çarşamba

İsmi: Hanuka’nın farklı anlamları arasında en yaygın olanı ve yeniden adama anlamına gelen Hanuh, Makabilerin Kutsal Tapınağı putlardan temizleyip tekrar Tanrı hizmetine adamalarını simgeler.

Yine Hanuka’nın farklı bir anlamı olan Hinuh-eğitim, Yahudiliğin sürekliliğinin eğitime, kültürümüzü ve değerlerimizi aktarmamıza bağlı olduğunu ifade eder.

Hanuka Bayramı: Kislev ayının 25’inde başlayan ve sekiz gece ve sekiz gün süren Hanuka Bayramı, Purim gibi rabilerimiz tarafından uygulamaya konan önemli bir bayramımızdır.

Hanuka gelenekleri: Dokuz kollu şamdan hanukiya’nın mumları bayramın her gecesi bir mum arttırarak tüm aile bir aradayken ve dualar eşliğinde yakılır. Ponçiğe benzer sufganiya ve patates gözlemeleri latke yapılır, çocuklara Hanuka hediyesi verilir, topaç çevrilir.

Hanuka’nın bugünkü mesajı: Yahudilerin, tarih boyunca yaşantılarıyla dünyaya yansıttıkları ebedi umut ışığı, Yahudi ebediyetinin temelini oluşturur.

Şabat günü Hanuka mumlarının yakılması: Bu yıl 3 Aralık Cuma günü önce Hanuka mumları yakılır. Ondan sonra Şabat mumları 17.21’den önce olacak şekilde yakılır. Hanukiya mumlarının veya yağının, akşam olduktan sonra yarım saat daha yanacak şekilde ayarlanması gerekir.

Hanuka’nın ABC’si, Hanuka Alahaları ve Yorumlar, Savaş Mucizesi, Neden Sekiz, Yardım Eden El, Hanuka Felsefesi, Hanuka Mumlarını Yakma Sırası, Duaları ve Mumları Yakma Videoları, Geleneksel Hanuka Tatlıları ve Tarifleri, Gerekli tüm bilgiler:

http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=category&id=29&layout=blog&Itemid=107

Önemli Not: Yazıda kısa bir özet olarak verilmiş olan bilgiler, okuyucuya konu hakkında fikir vermek amacıyla; Yahudilik Ansiklopedisi kitabından ve rabbisacks.org ve www.aish.com sitelerinden derlenerek hazırlanmıştır.  Cemaatlerin farklı gelenekleri ve uygulamaları olabildiği için özel günler ve uygulamalar hakkında en doğru ve detaylı bilgiler için, cemaatin kendi Rabi’lerine başvurması gerekir.

Katkıları için Rav İzak Peres’e teşekkür ederiz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün