10 Şarkı 10 Hikâye

Renin ÖZLEVİ Kültür&Sanat&Spor
10 Kasım 2021 Çarşamba

1. Elfida – Haluk Levent

Arapça kökenli bir kelime Elfida “Feda etmeyi bilmek, gözden çıkarmak” anlamına gelir. Haluk Levent’in bu şarkıyı yazmasına sebep ise 9 yaşında kanserle mücadele eden bir çocuk. Beyzanur, hastanede tedavi gördüğü sıralarda sanatçı kendisini ve ailesini neredeyse hiç yalnız bırakmamış, tedavi masraflarının bir kısmını da üstlenmiş. Doktorunun bir gün “Haluk Bey bu kızı gözden çıkartın” demesinin ardından Haluk Levent bu şarkıyı yazmaya karar vermiş. Bu şarkıyı yaparken tek hayali, Beyzanur’a dinletmek olmuş ancak maalesef, küçük Elfida şarkıyı duyamadan hayata gözlerini yummuş.

2.  17-Teoman

Teoman’ın akrabası Erdal Eren, 1980’de, yaşı büyütülerek askeri inzibatı öldürme suçundan idam edilmiş. Bu şarkı onun anısına yazılmış. Olay tutanakları incelendiği zaman tamamen suçsuz olduğu görülmesine rağmen Eren, henüz 17 yaşındayken kurban edilmiş.

3.     Gülpembe – Barış Manço

Hüzünlü bir aşk şarkısı zannettiğimiz Gülpembe, aslında Barış Manço’nun 1957’de ölen babaannesi Nimet Manço için yazılmış. Eski bir röportajında sunucu kendisine “Efendim Gülpembe şarkısını kimin için yaptınız?” diye sorması üzerine Manço “Gülpembe benim babaannem” demişti.

4.     Hani Bekleyecektin – Hakan Altun

Askerliğini Ankara Etimesgut'ta yaparken sevgilisiyle konuşmak için tam 17 gün sıra bekleyen Hakan Altun, kız arkadaşının kendisine "Şu an müsait değilim, sonra arar mısın?" demesi üzerine bir kenara oturarak, gözyaşları içerisinde bu şarkıyı yazmış.

5.     Deli Kızım Uyan – Şebnem Ferah

Şebnem Ferah'ın ablası Aycan ölümcül bir hastalığa yakalanmıştı. Müzisyen olmak için İstanbul'a yerleşen ve hayatını tam da istediği gibi şekillendirmeye başlayan Ferah, Yalova'ya ablasının yanına geri dönüp onunla ilgilenmeye karar vermiş ve yaklaşık iki yıl ailesiyle sessiz, hüzünlü bir hayat sürmüş. Bir gün ablası komadayken başucunda beklerken sadece 3-4 dakikada bu acı dolu sözleri yazıp, sonra da bestelemiş. 1997’nin sonlarında da ablasını kaybetti.

6.     Sarı Çizmeli Mehmet Ağa – Barış Manço

Şarkının gerçek bir hikâyesi olup Barış Manço tarafından araştırıldıktan sonra yazılmış bir eserdir. Köy ağası Mehmet Ağa köylünün babası gibi yardım sever bir insanmış. Şehirde tüm esnaf tarafından tanınır, ihtiyaç sahipleri esnaftan alışveriş edip Mehmet Ağa adına yazdırır, belli günlerde de ağa şehre inip esnafa borçlarını ödermiş. Öyle ki yeni evlenenlere toprak veren biriymiş. Mehmet Ağa ölürken beş parasız ve fakir bir şekilde ölmüş.

7.     Cem Karaca – Ceviz Ağacı

Bu şarkının sözleri Nazım Hikmet'in bir şiirden gelir. Cem Karaca ise bu şarkıyı eğlenceli bir şekilde besteleyip seslendirdi. Şarkının hikâyesi şöyle: Nazım Hikmet’in kaçak olduğu, arandığı dönemlerde sevdiği kadınla buluşması gerekir. Güvendiği arkadaşlarından birine sevdiği kadına haber vermesini, Gülhane Parkında onu bekleyeceğini söyler. Arkadaşı ise Nazım’a ihanet edip polise haber verir. Nazım parkta beklerken polisi görür ve parktaki ceviz ağaçlarından birinin tepesine çıkar. Polisler gelir, arar ancak Nazım'ı bulamaz. Sevdiği kadın da gelip Nazım'ı bekler, gelmeyince ise ağlar ancak Nazım'ın hemen başının üzerinde olduğunu bilmez. Tam da o anda Nazım Hikmet, şiiri yazmaya başlar.

 Beni Unutma – Sezen Aksu

Sezen Aksu’nun büyük aşkı Onno Tunç için yazılmış bir şarkı. Sanatçı, Tunç’u bir uçak kazasında kaybettikten sonra yazdığı sözlerle yüreğimize dokunan şarkılara imza attı. ‘Beni Unutma’ şarkısı da bunlardan sadece biri. Şarkıcının, ‘Git’, ‘Yarası Saklı’, ‘İki Gözüm’ şarkıları ise Tunç’a yazılmış parçalardan bazıları.

9.     Lavinia – Feridun Düzağaç

Lavinia aslında Özdemir Asaf'ın şiiridir. Asaf, bu şiiri, üniversite yıllarındayken platonik aşkına yazar. Ardından bir yarışmaya gönderir ve kazanır. Bir rivayete göre kazandığı yarışmada şiiri okurken kız da salondadır ama Asaf şiiri okurken salonu terk eder. Kırılan şairimiz, kıza duygularını asla açmaz. Lavinia, 1925’te doğan ve güzelliğiyle efsane olmuş sanatçı Mevhibe Meziyet Beyat’tır. Özdemir Asaf, Lavinia’yı kod adı kullanır ve “Adını gizleyeceğim, sen de bilme Lavinia” der.

10  Kol Düğmeleri – Barış Manço

 Barış Manço’nun 1962’de Semra adında bir nişanlısı varmış. Manço 1963’te eğitim için Belçika’ya gittiğinde mesafeler nişanlısıyla ayrılmasına sebebiyet vermiş.  Barış Manço'nun abisi Savaş Manço, bu şarkının hikâyesini şöyle anlatır: “Barış kol düğmeleri şarkısını 1962'de nişanlandığı Semra adlı çok cici bir kızıl topraklı genç kız için yazmıştı. Barış Belçika'ya gelince o nişan bozuldu ve Barış yaşadığı hüznü şarkıya döktü. Kol düğmeleri de Semra'nın armağanıydı.”

https://open.spotify.com/playlist/0G1juMfE0rB5LVZwWzSiDC

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün