İsrailli bilim insanları, farelerin yaşam süresini yüzde 23 artırdı

Bar-Ilan Üniversitesi ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri ekibi yaptıkları protein çalışması sayesinde farelerin daha uzun yaşamasını, daha dinç görünmesini ve kansere daha az duyarlı olmasını sağladı.

Dünya
1 Haziran 2021 Salı

İsrailli bilim insanları normalde yaşlanmayla azalan ‘SIRT6’ proteinini 250 farede arttırdılar.

Bar-Ilan Üniversitesi'nden Prof. Haim Cohen, “Yapılan deney sonucu farelerde beklenen yaşam süresindeki artış, insanların ortalama 120 yaşına kadar yaşamasıyla orantılı. Bu yüzden farelerin yaşam süresindeki değişim önemli” dedi.

Verilen SIRT6 proteini ile yaşlı farelerin kolesterolleri düştü, kanser riskleri azaldı ve genç farelerden daha hızlı koşabilmeye başladılar.

Cohen ve ekibi, SIRT6 proteininin insanlarda güvenli bir şekilde işe yaramasını sağlayacak ilaçları belirlemeye çalışıyor.

Cohen 2012'de yaptığı deneylerde, hayvanlardaki protein seviyeleri ve yaşam beklentisini arttırarak erkek farelerin %15 daha uzun yaşamasını sağlayan ilk araştırmacı olmuştu. Ancak bu deneylerin dişi fareler üzerinde hiçbir etkisi olmamıştı.

ABD Ulusal Sağlık Enstitülerinden Prof. Rafael de Cabo da dahil olmak üzere uluslararası bilim insanlarının yaptığı son araştırmada, yaşam beklentisindeki sıçrama hem erkek hem de dişi farelerde görülmeye başladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün