Şeyh Cerrah anlaşmazlığı neden dikkatleri üzerine çekti?

Dünya
10 Mayıs 2021 Pazartesi

Şeyh Cerrah 12. yüzyılda yaşamış bir doktordu. Doğu Kudüs’te bulunan bir bölgeye önce Şeyh Cerrah türbesi, 19. yüzyılda da Şeyh Cerrah Camii’si yapıldı. İsmi Şeyh Cerrah Mahallesi oldu. 

1876'da iki Yahudi vakıf buradan arazi aldı. Sephardic Community Council ve Ashkenazi General Council of the Congregation of Israel.

İsrail 1948’de Doğu Kudüs’ü Ürdün’e bırakmak zorunda kalınca, Ürdün mahalledeki evleri Filistinlilere kiraladı. İsrail 6 Gün Savaşlarında Doğu Kudüs'ü geri alınca ‘‘Bu topraklar bizimdi, 1948’de savaş yüzünden terk etmek zorunda kaldık’’ diyerek dava açtı. O zamandan beri yıllardır anlaşamayan Filistinler ve İsraillilerden bölge için birçok dava açtılar.   

Kudüs Sulh Mahkemesi, Yahudi yerleşimcilerin başvurusu ile 2019 yılında Şeyh Cerrah Mahallesi’nde ikamet eden 12 Filistinli ailenin evlerini tahliye etmeleri yönünde karar vermişti.  

İsrail Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan 12 aileden 4’ünün evlerinin tahliye edilmesi ile ilgili duruşmanın ertelendiği aktarıldı.  

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrail Yüksek Mahkemesi duruşmayı Haziran 2021'de başka bir tarihe erteleme kararı aldı. Duruşma için kesin tarih verilmedi.  

Haberde, kararın İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit'in talebi doğrultusunda alındığı kaydedildi. Mandelblit'in, yetkili makamlara dosyanın sonuçlarıyla ilgili hukuki görüşünü içeren gizli bir zarf vereceği belirtildi ancak ayrıntı paylaşılmadı.  

İsrail Merkezi Mahkemesi, bu yılın başında 7 ailenin evlerini Yahudi yerleşimcilere bırakmak üzere boşaltması kararı vermişti.  

Mahkeme son olarak 4 Mart'ta Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinli 3 ailenin evlerini boşaltmaları kararına yönelik itirazlarını reddetmişti.  

Yüksek Mahkeme, 2 Mayıs'ta Şeyh Cerrah'taki 4 aileye Yahudi yerleşimcilerle "anlaşmaları için" 6 Mayıs’a kadar süre tanımıştı. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün