Adım adım Purim 5781 – 2021

Nazlı DOENYAS Kavram
17 Şubat 2021 Çarşamba

HATIRLATMA! 25 Şubat Perşembe -13 Adar- Ester Orucu-Taanit Ester:

Ester Orucu, 25 Şubat Perşembe sabahı gün doğmadan başlar, aynı akşam yıldızların çıkışıyla sona erer.

Bu orucu sadece adı Ester olanların tutması gerektiği inanışı yanlıştır. Hamile veya süt verenler hariç, sağlıklı ve Bar/Bat Mitsva’sını yapmış her Yahudi, Ester Orucu’nu tutar. Ester Orucu, her insanın sıkıntılı zamanlarında tüm kalbiyle Tanrı’ya dönüp O’na seslendiğinde Tanrı’nın onu görüp duyduğunu, onun yanında olduğunu hatırlatır.

Oruç günlerinin hedefi, düşüncelerimizi, konuşmamızı ve hareketlerimizi daha iyi hale getirmeye niyet etmemizdir. Kendini geliştirmek için gayret etmeden oruç tutan kişi, günün asıl anlamı ve amacını göz ardı etmiş olur.

20 Şubat Cumartesi -8 Adar- Şabat Zahor: Hatırlama Şabat’ı. İsrailoğulları’nın Mısır Çıkışında en zayıf oldukları anda ve hiçbir sebep yokken onlara arkadan saldırdığının hatırlandığı Tora bölümü, haftalık peraşaya ek olarak okunur.

25 Şubat Perşembe akşamı -13 Adar akşamı- Megilat Ester'in okunması:

Megila’yı kurallarına göre dinlemek/okumak mitsvası kadın - erkek herkesi kapsar.  

Megila, Purim’in başladığı akşam (bu sene 25 Şubat Perşembe akşamı) ve sabah duasında (26 Şubat Cuma sabahı) beraha -dua söylenerek okunur.

Megila’nın okunması o kadar önemlidir ki, bunun için Tora öğrenimi bile ertelenebilir.

Megila okunurken, kötü kalpli Aman’ın adı her geçtiğinde,  çocuklar ellerindeki ‘kaynana zırıltısı’ oyuncaklarını çevirerek, yetişkinler ise ayaklarını yere vurarak,  gürültü çıkarırlar. Bunun bir nedeni, Aman ve onun gibilerin isimlerini dünyadan silme mitsvasını yerine getirmektir.

Megilat Ester’in Tam Metni ve Açıklamaları: http://www.sevivon.com/images/stories/kutuphane/kitaplar/megila.pdf

26 Şubat Cuma -14 Adar- Purim:

Purim mitsvaları

1- Megilat Ester’i kurallarına göre okumak/dinlemek.

2- Mişloah Manot: En az bir arkadaşa Purim günü ulaşacak şekilde yemeye hazır şekilde iki çeşit yiyecek hediye göndermek.

3- Matanat LaEvyonim: En az iki ihtiyaç sahibine, Purim günü ulaşacak şekilde hediye vermek. Bunu kurumlarımız ve sinagoglarımız vasıtasıyla yapabiliyoruz.

4- Purim ziyafeti ve eğlencesi ile yemek, içmek ve Tanrı’nın yanımızda olduğunu bilmenin verdiği güven duygusu ile mutlu olmak.

5- Dualara Al Anisim: Mucizeler için bölümünü ekleyerek Tanrı’ya şükranlarımızı ifade etmek.

27 Şubat Cumartesi -15 Adar- Purim Şuşan

13 Adar günü Yahudiler, kendilerini savunmak için bir araya geldiler ve onları tamamen yok etmek isteyen düşmanlarını yenilgiye uğrattılar. 14 Adar’da da zaferlerini kutladılar. Başkent Şuşan’da ise savaş ve zafer 14 Adar’da gerçekleşti, bu yüzden Purim kutlamaları da 15 Adar’da yapıldı. Bu sebeple 15 Adar, (bu yıl 27 Şubat Cumartesi) Purim Şuşan-Şuşan’ın Purim’i olarak anılır. Purim Şuşan, Yeoşua zamanında surlarla çevrilmiş olan şehirlerde kutlanır. İstanbul da bu kategoriye girer. Bu yıl Purim Şuşan, Şabat’a denk geldiği için ve Şabat’ta taşıma melahası olmasın diye normalde Purim Şuşan’da berahasız okunacak olan Megilat Ester, bu yıl Purim Şuşan’da okunmaz.

 

ESTER’İN KİTABI - MEGİLAT ESTER

Ester’in Kitabı -Megilat Ester’i- kurallarına göre dinlemek/okumak, Purim mitsvalarındandır.

Megilat Ester, Purim olaylarının,  bizzat kahramanları Ester ve Mordehay tarafından anlatıldığı ve kaleme alındığı, deri parşömen üzerine yazılmış kitabıdır.

Megila’yı dinleme mitsvasının yerine getirilebilmesi için, Megila’nın her kelimesinin tek tek dinlenmesi gerekir. Bu şekilde Megila’yı dikkatle okuyan/dinleyen her kişi, orada yazılan tüm ‘tesadüfi’ gibi görünen olayların aslında Tanrı tarafından yönlendirildiğini fark eder. Megila’da yer alan olaylar dokuz yıllık bir süre içinde gerçekleşir. Olaylar gelişirken birbiri ile ilgisi olduğu fark edilmese de, olayların hepsi birlikte okunduğunda tümünün birbiriyle bağlantılı olduğu net olarak görülür. Sadece Purim olayları sonrasında Megila’nın yazıldığı zamanlarda değil, kendi hayatlarımızda da bir an durup geriye baktığımızda karşımıza çıkmış olan kişilerin, olayların, yaşadıklarımızın, bizi şu an olduğumuz yere gelmemize yardımcı olduklarını, Tanrı’nın İsteği’ne göre şekillenen büyük resmin tamamlanması için her birinin vazgeçilmez olduğunu fark ederiz.

Önemli Not:  Yazıda kısa bir özet olarak verilmiş olan bilgiler, okuyucuya konu hakkında fikir vermek amacıyla Gözlem’den El Gid Para El Pratikante, Pirke Avot, Megilat Ester, Şemot, Devarim ve JPS-Jewish Study Bible kitaplarından ve www.ou.org, www.sevivon.com, www.chabad.org, www.chabadgn.com, sitelerinden derlenerek hazırlanmıştır. Cemaatlerin farklı gelenekleri ve uygulamaları olabildiği için özel günler ve uygulamalar hakkında en doğru ve detaylı bilgiler için, cemaatin kendi Rabi’lerine başvurması gerekir.

*Katkıları için Rav İzak Peres’e teşekkür ederiz.

 

 

                                                            

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün