Üniversite sınavı çalınabilir mi?

Gençlik - Eğitim
23 Ekim 2019 Çarşamba

Semi Venturero

 

Bu yıl benim de girdiğim :), her yıl milyonlarca öğrencinin katıldığı ve hayatlarının en önemli sınavı olarak gördüğü üniversite sınavında güvenlik nasıl sağlanıyor?

Öncelikli olarak bir kişi bile sınavı çalıp hak ettiğinden daha iyi bir üniversiteye girip, gerçekten hak edenin girememesini sağlarsa devlet uzun vadede hakkı yenen öğrenciden daha çok zarar görür. Dolayısıyla kişisel olarak sınavın çalınmasına veya kopya çekilmesine devletin izin vereceğini düşünmüyorum. Fakat daha önce sınav çalındığı için objektif bir şekilde konuyu ele alacağım. 

Sınav günü işleyişi

Sınava aday yüzü açık bir şekilde görünen kimliği ve sınava giriş belgesiyle gelir. Adaylar en geç sınavın başlamasına 15 dakika kala binaya alınır. Cevap kâğıtları kişiseldir. Her adayın adı, soyadı gibi bilgiler zaten cevap kâğıdında yazılı gelir. Sınavın son 15 dakikası ve sınav süresince (tuvalet için bile) dışarı çıkıp geri gelmek yasak. Diğer yasakları zaten biliyorsunuzdur.

Bence en enteresan kısmı eğer herhangi bir aday sınavda kural dışı bir hareket yaparsa diğer adayların konsantrasyonunu dağıtmamak için görevli kişiye söylemeyebilir.

Kopya çekilme ihtimali

Kimlik, su ve sınav giriş belgesi dışında binaya bir şey sokmak yasak. Ayrıca polis kontrolü var. Yani önceden alınan bir kâğıt ya da telefonla kopya çekmek neredeyse imkânsız. Sınavda bir öğrencinin diğerinden kopya çekme ihtimaline gelince, bir sınıftaki her kitapçıktaki sorular ve cevapların sırası (örn. aynı sorunun cevabı bir kitapçıkta a iken diğerinde c) birbirinden farklı. Sınavdan sonra da sınıftaki bütün adayların cevaplarının istatistiksel analizi yapılıp kopya çekilip çekilmediğine dair çalışma yapılıyor. Bu yüzden ben iki kişinin birbirinden de kopya çekmesine ihtimal vermiyorum.

Soruların hazırlanışı 

Sınavın güvenilirliği açısından en önemli etken soruların hazırlanması, seçilmesi ve taşınması: Heterojen olarak seçilmiş grupta bir görevli soruyu hazırlar, ardından alanında uzman üç kişi soruyu değerlendirir. Soruyu hazırlayan ilk kişi sorunun ne hale geldiğini görmez. Değerlendirme aşamasında soruların zorluğu 1’den 10’a kadar puanlanır.

Soruları basmak için matbaaya gidilecek gün her dersten sorular seçilir ve gerekenden 10 kat fazla soruyla matbaaya gidilir. Kapalı sistemde belirlenen zorluk ve sayıda sorular seçilir, ardından sistemden silinir. Matbaadaki çalışanlar 7 ila 23 gün matbaadan çıkamaz. Sorular hazırlandığında da bir gün öncesinden sınav merkezlerine yollanır. Eğer sorular çalınıyorsa en muhtemel ihtimal soruların içerden biri tarafından paylaşılması. Sorular sınavdan çok kısa bir ortamda izole bir ortamda basıldığı için bu çok düşük bir oran. Ayrıca YÖK Atlas internet sitesinden de her üniversiteye giren öğrenciler hakkında pek çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Yani sistem tamamen olmasa da sorgulamaya da açık.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün