Haydi, Ses Çıkaralım

Hiç, su dolu şişelerle müzik yapmayı denedin mi? Şişelerden çıkacak değişik tonlardaki seslerle istediğin şarkını oluşturabilirsin desem?

Çocuk-Aile
27 Mart 2019 Çarşamba

Vivet Petilon Sparkes 

Ses, titreşimli bir nesne tarafından oluşturulan, bir basınç dalgası ve aynı zamanda bir enerjidir. Bunu anlamak için aşağıda iki STEAM aktivitesi ve deneyi seni bekliyor olacak. Keyifli dakikalar geçirmen ve kendi şarkını oluşturman dileklerimle, haydi ses çıkaralım!

Steam aktivitesi 1:  Su şişeleriyle müzik

Şimdi ilk olarak, su dolu şişelerimizi müzik aletlerine dönüştürelim, kendi üreteceğimiz özel seslerimizi deneyimleyelim, ve nasıl çalıştığını öğrenelim.

Gerekli malzemeler:

λ 5 veya daha fazla cam şişe

λ Su

λ Renkli gıda boyaları

λ Kalem gibi tahta sopa

Yapılışı:

Şişeleri yan yana dizelim ve farklı miktarlarda suyla dolduralım. İlkini az miktarda suyla dolduralım, her bir şişeye biraz daha fazla su koyalım ve en sonuncu şişeyi neredeyse dolu olacak şekilde dolduralım. İstediğiniz gıda boya renklerini şişeleri ayırt edebilmemiz için ekleyelim.

İlk olarak en az su dolu olan şişeye kalemle vuralım ve çıkan sesi gözlemleyelim, sonra neredeyse tamamı suyla dolu şişeye kalemle vuralım ve gözlemleyelim. Hangi şişeden daha yüksek ses çıktı?

Şimdi diğer su şişelerine kalemle vuralım ve çıkan sesleri gözlemledikten sonra belli bir sıraya dizelim. Dilerseniz en yüksek sesten en alçak sese veya tersi yönünde bir sıralama yapabilirsiniz.

Neler oluyor?

Her bir şişede, kurşun kalemle vurulduğunda farklı bir ses tonu olacaktır, en çok suya sahip olan şişe en düşük tonda, en düşük suya sahip şişe ise en yüksek seviyeye sahip olacaktır. Şişeye kalemle vurduğumuzda küçük titreşimler meydana gelir, bu su içinde dolaşan ses dalgalarını oluşturur. Daha fazla su, daha yavaş titreşimler ve daha derin bir ses tonu anlamına gelir.

Steam challenge

Sence ses çıkarmak için plastik şişe kullansak sonuç ne olur?

Evin etrafında bulunan boru veya kutu içeceklere kalemle vurduğunda sonuç ne olur?

Steam aktivitesi 2:   Ses ve balon deneyi

İyi bir ses iletkeni kullandığımızda, küçük sesler hala büyük bir ses çıkarabilir. Nasıl çalıştığını ve arkasındaki bilimi öğrenmek için balon, basınçlı hava ve kendi kulaklarımızla deneyimizi yapalım.

Gerekli malzemeler:

λ Balon

Yapılışı:

Balonu üfleyerek havayla doldurun. Diğer tarafa hafifçe vururken, balonu kulağınıza yakın tutun.

Sadece balona hafifçe vurmamıza rağmen kulaklarımız gürültüyü yüksek sesle duyabilir. Balonu havaya uçurduğumuzda, balonun içindeki hava moleküllerini birbirine yaklaştırmış oluruz. Balonun içindeki hava molekülleri birbirine daha yakın olduklarından, etrafımızdaki normal havadan daha iyi bir ses dalgası iletkeni olurlar.

Steam challenge:

Balonun içi su dolu olsa çıkacak ses sence farklı olur mu?

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün