Dondurmacı Yunus

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
22 Haziran 2016 Çarşamba

Onbeş gün önce cep telefonuma mesajlar yağmaya başladı. İlkbahar / Yaz, kadın/erkek giysi ve ayakkabılarda özel %15 indirim. Bir hafta sonra ‘Babalar Günü’ münasebetiyle çok özel markalar dahil %15 indirim. Gerçi piyasadaki durgunluk ve elde kalan stoklar nedeniyle zamansız yapılan indirimler satışları pek canlandırmıyor. AVM’lerde vitrinlere bakanların çoğu dışardaki sıcak havadan kurtulup içerinin serin klimasından yararlananlardır.

Gerçi acil bir ihtiyacınız yoksa, mevsim başında alışveriş yapmak lüzumsuz. Zira haziranın sonu gelmeden %50 indirimler başlıyor. Hatta eski müşteri iseniz, bir - iki gün öncesinde söz konusu %50’den yararlanabiliyorsunuz. Ne yazık ki elbiselerin havada uçuştuğu, kazakların kapanın elinde kaldığı indirim günleri tarihe karıştı.

***

Nasıl karışmasın ki? İnternet bu konuda da hizmet sunuyor. Çalışan kesim hem zamandan, hem cepten tasarruf ediyor. Varsın mevsimlik olsun, yeter ki fiyatı uygun olsun. Uymazsa da sorun değil, kargoyla ücretsiz iade ediyorsunuz. Bu tür alışverişi  çoğunlukla gençler yapıyor.

Nasıl yapmasınlar ki? Geçenlerde gazetede özel okulların yeni eğitim/öğretim yılı için açıkladıkları ücretleri okudum. Şaşırıp kaldım. Her ne kadar konudan uzaksam da, akla mantığa sığmıyordu.

Karı koca çalışan bir aile, çocuğuna düzgün bir eğitimin yanısıra sosyal etkinlikler de katmak istiyorsa, tek çocukla kalmak durumundalar. Öte yandan, eğitim koşulları yaşamı zorlaştırıyor diye bir çocuğu kardeşsiz bırakmak ne kadar doğru? Böyle saçma bir sistem ne gördüm, ne duydum. Eminim başka seçenekler olmalı.

***

Sıcaklar kendini iyice belli etti. Artık Ada zamanı. Hem seviniyorum, hem sinirleniyorum. Doğup büyüdüğünüz, her sokağını bildiğiniz Ada, artık sizin değil. Bir yandan günübirlikçiler, bir yandan komşu ülkelerden gelen kalabalık aileler, nerede nasıl hareket edeceğini bilmeyen gençler haritayı bozuyor.

Öte yandan her yaz dolunayda Aya Yorgi’ye çıktığımız dostların varlığı bir anda hepsini unutturuyor. Dondurmacı Yunus ve oğulları kağıt helvanın içine vişne, limon, kaymak koydukça ağız tadımız çok da bozulmayacak.

Hepinize sağlıklı bir yaz dilerim.