Şili’den Tokyo’ya kaşer restoran patlaması

Bir yanda Avrupa’da artan antisemitizm dolayısı ile Yahudilerin terk ettikleri ilçelerde kaşer restoranlar kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, bir yanda da Şile’den Tokyo’ya daha fazla lokanta zinciri, menülerine kaşer ürünler ekliyor.

Köşe Yazısı
13 Mayıs 2016 Cuma

En Yakındaki Kaşer Restoran akıllı telefon uygulamasına göre, dünyada İsrail’den sonra en çok kaşer restoran yoğunluğu ABD New York’ta bulunuyor. Bir lakabı da Büyük Elma olan dünyanın ekonomi başkenti New York’ta 800 kaşer restoran var. Tüm dünyadaki kaşer restoranların sayısının 3500 ile 4000 olduğu düşünülürse, New York tüm restoranların yaklaşık yüzde yirmisine sahip kaşer bir şehir.

‘Kosher Near Me’ mobil uygulamasının yazarı Jonathan Myron’a göre, son zamanlarda açılıp kapanan kaşer restoran sayısında büyük bir ivme var.

Bunun sebebi de Şili’den Tokyo’ya kadar dünyanın uzak köşelerinde restoran zincirleri kaşer yemekleri  menülerine eklerken, Fransa’da Yahudilerin terk ettikleri ilçelerde kaşer restoranların kapanması.

Fransa, Avrupa’da en çok kaşer restoran olan ülke olarak ABD ile başı çekiyor. Avrupa’nın en yoğun Yahudi nüfusuna sahip ülkede 300 kaşer restoran var. Tüm Avrupa’da ise toplam 700 kaşer restoran var.

Ancak Myron’un açıklamasına göre, bazı restoranların kapanmasına rağmen  toplamda kaşer ürün talebi Fransa’da artmaya devam ediyor.

Myron, sadece 1000 Yahudi’nin yaşadığı  Ekvator’da bile yeni kaşer restoranlar açıldığını, cemaatin gittikçe daha fazla kaşer yemek tercih ettiğini belirtiyor.

Myron Tokyo’da ve İstanbul’da  kaşer falafel satıldığını Şile’de kaşer restoran sayısının altıyı geçtiğini belirtti.