3 büyüklere bakış

Roza SABA Köşe Yazısı
20 Nisan 2016 Çarşamba

Beşiktaş taraftarı evine döndü

Vodafone Arena’nın açılışı 10 Nisan’da siyaset, iş ve spor dünyasından isimlerin katıldığı bir törenle gerçekleşti. Beşiktaş taraftarı ise hasretle beklediği yeni evine 11 Nisan’da Bursaspor karşısında oynanan Süper Lig karşılaşmasıyla kavuştu. Coşkulu tribünler eşliğinde oynanan karşılaşma 3-2 sonuçlanırken, karşılaşmanın ilk golü 21. dakikada Mario Gómez’den geldi; bu gol Vodafone Arena’da atılan ilk gol olarak tarihe geçti. Ardından 16 Nisan günü Sivasspor deplasmanından da galibiyetle ayrılan Kara Kartal 29. hafta sonunda 69 puanla zirvedeki yerini korudu. Siyah-Beyazlı ekibin en yakın rakibi Fenerbahçe ile arasında beş puan fark bulunuyor.

Fenerbahçe’de duraklama dönemi

Fenerbahçe’de ise bir süre sessizlik hâkimdi. Sarı Kanarya ligin 25. haftasından beri galibiyet yüzü görmüyordu; ta ki geçtiğimiz pazar günü Mersin İdman Yurdu karşılaşmasından 4-1’lik galibiyetle ayrılana kadar. 

Sarı Kanarya, olaylı bir şekilde ertelenen Galatasaray- Fenerbahçe derbisinden de istediği sonucu elde edememiş, sahadan hayal kırıklığıyla ayrılmıştı. Birçok pozisyona girmesine rağmen bir türlü golü bulamayan ekip 0-0’lık beraberlik ile lig yarışında puan kaybetmişti. Rakibi lider Beşiktaş’a göre daha kolay puan kaybetmesi Fenerbahçe için şampiyonluk yolunda büyük bir engel oluşturuyor hiç kuşkusuz.

Galatasaray havlu attı

Geçtiğimiz haftalarda Galatasaray’ın kötü gidişatından daha detaylı bahsetmiştik. Yine de o zamanlar kesin bir yargıya varmak için biraz erkendi; ancak son durumlara göre Galatasaray’ın bu sezon ligde herhangi bir başarı elde etmesi bir mucize olur demek yanlış olmaz. Sarı-Kırmızılı ekibin yine en son Antalya deplasmanında aldığı 4-2’lik mağlubiyet de bu duruma tuz biber oldu. Galatasaray ligde şu ana dek oynadığı 29 karşılaşmanın sadece onundan galibiyet elde edebildi.

Puan durumuna baktığımızda Galatasaray’ın zirvedeki Beşiktaş’la arasındaki puan farkının 28 olduğu gerçeğiyle karşılaşıyoruz ki bu aslında Galatasaray’ın sezon performansıyla ilgili oldukça şey ortaya koyuyor.

Takım olarak bir iddiaya sahip olmasa da Galatasaray ligdeki şampiyonluk yarışında farklı bir öneme sahip. Galatasaray ligin 32. haftasında şampiyonluğun en yakın adayı Beşiktaş’ı Türk Telekom Arena’da konuk ediyor. Kara Kartal oynanacak derbide önemli bir sınav verecek. Kazanacağı her puan şampiyonluk için bir adım, kaybedeceği her puan en yakın rakibi Fenerbahçe için bir şans olacaktır.