"Böyle barış yapılmaz"

Fransa’nın Filistin devletini tanıyacağı yönündeki ültimatomuna yanıt vermekte gecikmeyen İsrail, Fransa’ya “Müzakereler bu şekilde yönetilmez, böyle barış elde edilmez” dedi.

Köşe Yazısı
3 Şubat 2016 Çarşamba

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, geçen cuma İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerini yeniden başlatmak için Fransa’nın uluslararası bir konferans düzenleyeceğini belirttikten sonra bu çabanın da çıkmaza girmesi durumunda Fransa’nın sorumlulukları doğrultusunda Filistin devletini tanıyacaklarını sözlerine eklemişti. İsrail bu ültimatom karşısında tepkisinde gecikmezken, Filistin tarafı girişimi sevinçle karşıladı.

İsrailli bir yetkili aynı gün Haaretz’e verdiği demeçte barış müzakerelerinin bu şekilde yönetilemeyeceğini ve barışın bu yolla elde edilemeyeceğini dile getirdi.

Bu arada yıllardır Filistin-İsrail görüşmelerini Filistin tarafı adına yürüten isim Saeb Erekat, ‘1967 yılında başlayan İsrail işgaline son vermek’ için Fransa’nın uluslararası çapta katılım çağrısını takdir ettiğini belirtti. Erekat, Filistin tarafının önümüzdeki günlerde birçok ulusla temasa geçerek Fransız girişimini teşvik edeceğini dile getirdi.

Fabius, planını ilan ederken, ülkesinin BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olarak iki devletli çözüme ulaşılması sorumluluğu bulunduğunu hatırlattı. Fransa bu yaz, Paris’te söz konusu taraflar ile Amerikalı, Avrupalı ve Arap ortakları uluslararası bir konferansta bir araya getirmeyi hedefliyor.