Suriye iç savaşı ABD ile Rusya’yı karşı karşıya mı getirdi?

Siyasi uzmanlar Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinin ardında, asıl amacının IŞİD gibi terör örgütlerini yok etmekten ziyade Beşar Esad rejimini korumak ve Akdeniz’deki limanlara sahip olmak olduğunu belirtiyorlar.

Köşe Yazısı
1 Ekim 2015 Perşembe

Politik risk konusunda araştırmalar yapan Eurasia Group kurumundan Ayham Kamel, CNN’e yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye müdahalesini Esad iktidarını güçlendirmek için olduğunu belirtti.

CNN International, konu ile ilgili yaptığı haberinde hem Batılı  hem de Rus istihbaratına ulaşan bilgilere göre Esad iktidarının iyice zayıfladığı, dolayısı ile Rusya’nın müdahale ettiğini yazdı. 

ABD kuruluşu The Institute for Study of Wars (Savaşlar ve Sebeplerini İnceleme Enstitüsü) basına yaptığı açıklamada, Rusya’nın müdahalesinin, ABD ve koalisyon güçlerinin  ülkede yapmak istediği değişikliği tersine döndüreceği ve yeniden Esad rejimini kuvvetlendireceğini belirtti.

CNN’e yansıyan birçok haberde Suriye ordusuna hava desteği veren Rus uçaklarının IŞİD dışında isyancı mevzileri de bombaladığı iddia edildi.

CNN’e konuşan ancak adını vermekten kaçınan Pentagon yetkilisi Rusya’nın son olarak Suriye’deki Humus şehrinin yakınlarını bombaladığını, bu hareketin stratejik olarak IŞİD’le olan mücadeleyle ilgisiz olduğunu dile getirdi. 

Birleşik NATO güçleri Komutanı General  Philip Breedlove da yaptığı bir açıklama ile Suriye semalarında uçan Rus uçaklarının havadan havaya gelişmiş SA15 ve SA 22 roketleri taşıdığını belirterek “IŞİD’in hava gücü olmadığına göre bu roketler kimin için?” sorusunu yöneltti.