MADAM ÇELA: “Kadınları ve doğayı kızdırmayın”

Riva HAYİM Köşe Yazısı
30 Eylül 2015 Çarşamba

Madam Çela,

İsmim Barbara. 28 yaşında Osmanlı zamanı buraya göçmüş ve İstanbul’da ikamet eden bir İtalyan Yahudi’siyim. Karaköy'deki İtalyan Sinagogunda tanıştığım Sicilyalı bir sevgilim var. Yaklaşık iki aydır birlikteyiz. Ne yazık ki bu adam beni Etna diye bir kadınla aldatıyor Madam Çela'cım. Geçen gün cep telefonunda "Kadınım Etna bana kız ama patlama yeter ki" diye mesaj gördüm. Bu ne şimdi?
İlişkimi kurtarmak istiyorum. Bu adam arkamdan ne iş çevirir? Yardımcı olur musunuz?

Munchos gracias.

***

Sevgili Barbara,
Sevgilinin kızdırmaktan korktuğu Etna adındaki kadın, aslında Sicilya’da 500 bin yıllık bir yanardağ. Etna Yanardağına Sicilyalı beyler, tıpkı senin sevgilin gibi “Kadınım” diye seslenir. Etna, ada erkeklerini kadınlara nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili binlerce yıl boyunca eğitmiştir. Dağa ithafen “Kadınımız kızdı mı yanından uzaklaşmalıyız ve ona saygı göstermeliyiz... Kızsa da, patlasa da o ilişkiye aldığından çoğunu verir” derler. 

Ayrıca Etna, mitolojiye göre Tanrıların demircisi ve ateş Tanrısı Hephaistos'un demirhanesinin olduğu yer. Hephaistos'un görevi tanrılara silah, kupa ve taht yapmak. Hephaistos, çalışmalarını Etna Yanardağının içindeki demirhanelerinde yapmakta olduğu ve Etna lav püskürdü mü Hephaistos'un demir döverken örsünden sıçrayan kıvılcımlar olduğuna inanılırmış. Ayrıca Etna Dağının adı ise Fenikece ocak anlamına gelen ‘attuna’ kelimesinden gelir. 
Bana sorarsan, ben yine de en çok kızgın kadın benzetmesini seviyorum…

Kısaca Barbara, senin adamı yanardağ eğitmiş. Seni aldattığı falan da yok. Güzel adam bulmuşsun.
Sana Etna'ya ait kurumuş lav nehrinin fotoğrafını yolluyorum.
Doğayı kızdırmamak gerek…
Kadınları da…
Ona öyle dersin…
İlişkinin hayrını gör. Sanos i rezyos.
Madam Çela