EURO 2016 yolunda Türkiye ve rakipleri

Roza SABA Köşe Yazısı
9 Eylül 2015 Çarşamba

Geçtiğimiz haftadan akıllarda kalan en büyük futbol hadisesi A Milli Futbol takımının Hollanda’yı 3-0’lık skorla sahadan silmesiydi hiç şüphesiz.

A Milli Futbol Takımı EURO 2016 yolunda bir türlü beklenen performansı gösterememişti. Ay-Yıldızlı ekip oynanan yedi maçta sadece 9 puan toplayabilmişti, artık hedef play-offlara kalabilmekti, bunun için de grubu 3. sırada tamamlamak gerekiyordu. Bu yoldaki ilk rakip Hollanda’ydı, Konya’da oynanacak karşılaşmadan üç puan almak şarttı.

A Milli Futbol Takımı, 6 Eylül Pazar akşamı Konya Büyükşehir Torku Arena’da zorlu rakibi Hollanda ile karşı karşıya geldi. Ay-Yıldızlılar dünya yıldızlarıyla dolu rakibini 3-0’lık skorla sahadan sildi süpürdü. Galibiyeti getiren goller ise Oğuzhan, Arda ve Burak’tan geldi.

Grupta oynanan son karşılaşmaların ardından oluşan son durum ise şu şekilde; Çek Cumhuriyeti 19 puanla 1. sırada yer alıyor, İzlanda en yakın rakibini 18 puanla 2. sırada takip ediyor. Türkiye ise 12 puanla 3. sırada yer alırken, Hollanda 2 puan geride 4. sırada takip ediyor.

Ön eleme turunun sonuna yaklaşırken her takım için oynanacak iki karşılaşma kaldı. Türkiye’nin önünde ilk olarak grup lideri Çek Cumhuriyeti deplasmanı var. A Milli Takım ardından İzlanda’yı konuk edecek. Türkiye’nin grubu 3. sırada tamamlayıp play-offlara kalabilmesi için bu iki karşılaşmadan mutlaka galip gelmesi gerekecektir. Alınacak tek bir mağlubiyet en yakın rakibi Hollanda’ya yarayacaktır. Bu durumun sebebi ise iki takımın da birbirine puan anlamında çok yakın olması hiç kuşkusuz. İki takım da birbirlerinin hatalarını kendi adına avantaja dönüştürmeye çalışacaktır.

Türkiye, Şükrü Saraçoğlu’nda konuk ettiği Çek Cumhuriyeti’ne 2-1 mağlup olmuştu hatırlayacak olursanız. Çek Cumhuriyeti’nde oynanacak karşılaşma daha zorlu geçebilir. Ay-Yıldızlı ekibin Hollanda galibiyetini iyi değerlendirmesi gerekli, özellikle motivasyon ve kararlılık bu karşılaşmada büyük bir önem taşıyacaktır.  Bu zorlu sınavdan başarıyla çıkabilirse Ay-Yıldızlı ekip evinde konuk ettiği İzlanda karşısında daha güçlü duracaktır. İzlanda karşısında Reykjavik’te alınan 3-0’lık mağlubiyet, burada bir galibiyete dönüşürse Türkiye grubu 3. sırada tamamlayabilir.

Diğer bir taraftan Hollanda önce sıralamada grup sonuncusu Kazakistan ile karşılaşacak, daha sonra da Çek Cumhuriyeti’ni evinde konuk edecek. Hollanda’nın fikstür anlamında daha avantajlı olduğu bir gerçek. Hollanda’nın Kazakistan karşısında alacağı olası bir galibiyet Türkiye’ye Çek Cumhuriyeti karşısında büyük baskı yaratacaktır. Hollanda’nın son rakibi Kazakistan ise zaten turnuva için herhangi bir iddiası olmayan bir takım, Hollanda rakibi karşısında çok zorlanmayacaktır.

Hollanda milli takım platformunda hep iddialı ülkelerden biri olmuştur. Hollanda’nın mevcut form durumuna aldanmak yanıltıcı olabilir. Ancak şöyle de bir gerçek var ki puan durumuna göre avantajlı olan ülke Türkiye ve turnuvaya devam edebilmek adına Hollanda’nın tek şansı Türkiye’nin puan kaybetmesi, yani Türkiye önündeki iki karşılaşmada galip gelebilirse Hollanda oynayacağı iki karşılaşmayı da kazansa bile turnuvada hiçbir şansı kalmıyor.

Hollanda karşısında alınan 3-0’lık galibiyet çok önemliydi. Şimdi sıra bu galibiyeti avantaja çevirebilmekte. Play-offların turnuva için bir basamak daha olduğunu da unutmamak lazım diğer bir taraftan. A Milli Futbol takımının yolu daha uzun, hem de çok uzun. Yine de bir sinerji yakaladılar, umarım devamını getirebilirler.