Kiralık akülü araba

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
8 Temmuz 2015 Çarşamba

Yaz mevsimi geldi, gelecek. Hava gündüzleri sıcak ve rüzgârlı. Adalarda geceleri balkonda oturmak için çorap, kazak elzem. Yine de her şeye rağmen bol oksijen, martı ve karga sesleri bile kişiye moral veriyor.

17 Haziran tarihli Şalom’da deniz otobüsleri iskelesinin harabe halinde olduğuna değinmiştim. Zira okullar kapanmış, yazlıkçılar Ada’ya taşınmaya başlamıştı. İşe gidip gelenler için durum zorlaşacaktı.

Yazıma düşünemeyeceğim kadar hızlı bir yanıt geldi. İDO’nun Kurumsal İletişim Uzmanı Burcu Çakar makaleyi dikkate alarak, ‘Söz konusu iskelemiz tadilatta olup 26 Haziran 2015 tarihinden itibaren yeniden hizmete girmiştir’ yazısını yolladı.

Gerçekten gurur duydum. Hem önerimin ciddiye alınmasına, hem de yanıt verilmesine. Keşke bütün talepler bunun gibi hal çaresi bulsa. Zira bilindiği üzere Adaların bir kısmı Adalar Belediyesi’ne, bir kısmı da Büyükşehir Belediyesi’ne bağlıdır. Vatandaş nereden bilsin sokağa yığılmış çöpleri kimin toplaması gerektiğini?

***

Her zamandan beri Ada çocuklar ve yaşlılar için bir cennettir. Ancak son yıllarda yaşlılar ve engelliler için at arabasına binmek bir zulüm oldu. Arabacılar atları kamçılıyor, hayvanlar ürküp şaha kalkıyorlar. Çoğu arabanın yüksek kalan basamakları insanların arabaya inip binmesini cefa haline getiriyor.

Faytonlar Adalar’ın bir simgesiydi. O zamanlar arabacılar isimleriyle bilinir, atlarına özen gösterirlerdi. Bugünün doğulu arabacıları, ‘köyden indim şehre’ misali kendilerini Teksas’ta zannediyorlar.

***

Hoşumuza gitsin, ya da gitmesin teknoloji ‘akülü arabalar’ şeklinde Ada’ya giriş yaptı. Önceleri çok tepki verdim. Sonra at arabasına binemeyen insanları evlerine kapatmaya hakkımız olmadığını, ambülânsın ulaşım aracı olarak moral bozucu olduğunu algıladım.

Çare: görüntü açısından her biri ayrı boy ve şekilde olan akülü arabaların belli bir standarda getirilmesi gerekir. Gereksinimi olan kişilere belediyeye bağlı şoförlü akülü arabaların hizmet vermesini doğru buluyorum.

Dilerim sorularımıza Burcu Çakar gibi bilinçli, konusunda uzman kişilerin cevap vermesidir.

 

Not: Ramazan Bayramı dolayısı ile gazetemiz gelecek hafta yayınlanmayacağından, tüm dostlarımın bayramını şimdiden kutlarım.