1000 eski Nazi, ABD casusu olarak çalışmış

Eric Lichtblau’nun kaleme aldığı ve önümüzdeki günlerde raflarda boy gösterecek bir kitapta, ABD’nin bazı kurumlarının yaklaşık 1000 eski Nazi’yi casus olarak görevlendirdikleri ve bu kişilerin işledikleri savaş suçlarını onlarca yıl kamufle ettikleri iddia ediliyor

Köşe Yazısı
12 Kasım 2014 Çarşamba

Güvenlik konusunu vicdani konuların önünde tutan ABD istihbaratı ve bazı resmi kurumlar, Soğuk Savaş süresince 1000’den fazla Nazi’yi casus olarak kullandı. ABD’ye göç etmeleri ve sığınmaları sağlanan bu Nazilerin savaş suçları gizlendi veya yok sayıldı. Bu iddialar yazar Eric Lichtblau’nun yakında yayınlanacak kitabında yer almakta.

‘The Nazis Next Door: How America Became a Safe Haven for Hitler’s Men’ adlı kitabın yazarı  Eric Lichtblau, The New York Times’ta yayınlanan makalesinde; “Soğuk Savaşın hüküm sürdüğü 1950’li yıllarda FBI’ın başkanı J. Edgar Hoover ile CIA başkanı Allen Dulles gibi bazı kurumların ve istihbaratın liderleri bir zamanların Nazilerini Sovyetler Birliğine karşı casuslukla görevlendirerek eksiklerini tamamladıklarının bir sır olarak gizlendiğini ancak son zamanlarda bu sır perdesinin gevşetilmesiyle gerçekler artık gün yüzüne çıkıyor” demekte.

Lichtblau o dönemin istihbarat yetkililerinden söz ederken, “Eski Nazilerin Üçüncü Reich’a verdikleri hizmetin artık hükmü kalmadığına, Ruslara karşı üstlendikleri istihbarat görevlerinin çok önemli olduğuna inandılar” ifadesini kullanmakta.

Merkezi Kudüs’te bulunan Simon Wiesenthal Merkezi’nin yöneticisi Efraim Zuroff, The Times of Israel’e yaptığı açıklamada, ABD yetkililerinin eski Nazilerle işbirliğine çok hevesli olduklarının bilinen bir gerçek olduğunu, şimdi yayınlanacak olan kitapta bununla ilgili belge ve kanıtların yer aldığını düşündüğünü söyledi ve “Bu hikaye bana sürpriz olmadı” dedi. Zuroff ayrıca, roket üretiminde uzman Nazi bilim adamı Wernher von Braun’un NASA’da görevlendirilmesinin iyi bilinen bir konu olduğunu vurguladı.

‘The Nazis Next Door: How America Became a Safe Haven for Hitler’s Men’ kitabını hazırlarken Eric Lichtblau, gizliliği kaldırılan kayıt ve belgeler üzerinde araştırmalar yaptı, ABD tarafından işe alınan Nazilerin sayısını tespit edebilmek amacıyla görgü tanıklarıyla söyleşiler gerçekleştirdi.

Eric Lichtblau’nun konu ile ilgili ilk raporu, Associated Press’in yaptığı soruşturma sonucunda sosyal sigortaların Avrupa’ya göç etmek üzere ABD’yi terk eden savaş suçlusu şüphelilerine ve eski SS’lere milyonlarca dolar tazminat ödendiğini ortaya çıkarmasından bir hafta sonra yayınlandı.

American University’de Holokost dönemi uzmanı olan bilimadamı Richard Breitman, hükümet tarafından ‘savaş suçları gizli kayıt ve belgelerinin’ gizliliğini kaldırma işleminde gözlemci ekipte görevlendirildi. Breitman New York Times’a yaptığı açıklamada, CIA için çalışmış en az 1000 Nazi casusu bulunduğunu, bunların hiç birinin artık hayatta olmadığını söyledi.

NAZİLERİN RİSK ALAN KİŞİLER OLMASI YETERLİYDİ

University of Florida’da tarihçi olan ve ‘savaş suçları gizli kayıt ve belgelerinin’ gizliliğini kaldırma işleminde gözlemci ekipte görevli Norman Goda, yazar Eric Lichtblau’ya ABD yetkililerinin eski Nazilerin geçmişlerini öğrenmek veya araştırmakla ilgili olmadıklarını söyledi. “Eski Nazilerin risk alabilen kişiler olduklarını bilmeleri onlar için yeterli bilgiydi zaten” sözleri ile görüşlerini vurguladı.

ABD’nin bu konudaki siyasetinin en belirgin örneği Aleksandras Lileikis’dir. Litvanya Gizli Polisi’nin Vilna eski komutanı olan Lileikis 1955’te ABD’ye göç etmişti. Ancak Boston Federal Mahkemesi, komutanlığı döneminde on binlerce insanın ölümünden sorumlu olduğuna karar verince Lileikis’in vatandaşlığı geri alındı.

Eric Lichtblau’ya göre CIA, Doğu Almanya’da ABD yararına casusluk yapması karşılığında Aleksandras Lileikis’e her yıl 1.700 dolar ödüyor, her ay iki karton sigara veriyordu. ABD ile ilişkisi ortaya çıkıp hayatı tehlikeye girince, Lileikis’in Boston’a ulaşmasına yardımcı olundu. ABD’li yetkililer onun İkinci Dünya Savaşı’nda 60 bin Litvanya Yahudisinin öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyorlardı.

Lileikis’in bu vahşetle doğrudan ilgisini öğrenen savcılar onun sınır dışı edilmesine çalıştılar. O dönemde Adalet Bakanlığı’nın Nazi Avcılığı Bölümü’nde avukat olan Eli Rosenbaum, CIA’nın, böyle bir kimseyi bünyelerinde çalıştırdıklarının duyulmasının hoş olmayacağı gerekçesi ile savcılıktan bu durumu örtbas etmesini talep ettiğini Eric Lichtblau’ya anlattı.

2002 yılından beri The New York Times’ın yazarı olan Eric Lichtblau, aynı gazeteden James Risen ile birlikte 2006 yılında, Ulusal Güvenlik Kurumu’nun telekulak programı üzerine hazırladıkları rapor vesilesi ile  Pulitzer ödülünü paylaştı. Eric Lichtblau ayrıca 2008 yılında, ‘Bush’s Law: The Remaking of American Justice’ adlı bir kitap yayınladı.