Üçüncü sayfa…

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
17 Eylül 2014 Çarşamba

Gazetelerin üçüncü sayfasını bir süredir okumadan atlıyorum.  Üçüncü sayfadan ne kastettiğimi anlamışsınızdır; “2014 yılında nasıl olabilir?” dedirten, dudak uçuklatan, moral bozan, güne başlamadan insanın kendini kötü hissetmesine sebep olan haberlerdir onlar.  Facebook’a girdiği için karısını öldürenden tutun, kardeşinin boşandığı eski karısını öldürene, trafikte onu solladı diye karşısındakini tekme tokat döverek hastanelik edenden, kız kardeşinin kocası ile birlikte kocasını bıçaklayıp uzak diyarlara kaçanlara kadar çeşitli garip, üzücü, korkutucu haber ile uyanıyoruz çoğu sabah. 

Bazen üçüncü sayfada okuduklarımı algılamakta zorluk çekiyorum.  “Olmaz” diyorum.  “Satışı arttırmak için uyduruyorlar” diye içimden geçiriyorum.  Ne de olsa bizim halkımız acıklı, ağlamaklı dizilere bayılır.  Bu haberler de uyduruluyor olamaz mı?  Keşke öyle olsa… Maalesef sanırım hepsi doğru.  Peki, böyle olaylar sadece Türkiye’de mi olur?  “Evet” diyorsanız, daha fazla yanlıyor olamazsınız.  Bugünlerde internette o kadar garip şeyler okuyorum ki, tam üçüncü sayfalık.  Birkaç tanesini paylaşmak istedim…

***

Üçüncü sayfadaki cinayetleri işleyenlerin cahil olduğu varsayılır.  Akıllı, eğitimli insan saçmalamaz mı?  Reuters’da okuduğum bir habere göre, birlikte olan iki doktordan kadın olanı doktor sevgilisine kafayı takip, onu takip ettirtiyor.  Dr. Ana Maria Gonzalez-Angulo evine davet ettiği sevgilisi Dr. George Blumenschein’ın kahvesine antifrizlerde kullanılan etilen glikol atarak onu zehirliyor.  Bunun neticesinde doktorun konuşması garipleşmeye başlıyor ve dengesini kaybediyor.  Sinir sistemi alt üst olan doktor, acil odasına kaldırılıyor ve diyalize girerek kurtulabiliyor.  Doktor Gonzalez- Angulo eğer suçlu bulunursa, doksan dokuz yıl hapis cezasına çarptırılabilir. 

The Boston Globe’un pazartesi günkü haberine göre The Minnesota Vikings takımının oyuncusu Adrian Peterson, dört yaşındaki oğluna tahta ile vurmakla suçlanıyor.  Kendi babasının da onu tahta ile döverek disiplin ettiğini söyleyen Peterson hakkında daha evvel de şikâyette bulunulmasına rağmen henüz hakkında dava açılmış değil.  Hatta pazar günkü maçta oynaması bekleniyor. 

Şili’de çocuklara İngilizce öğreten 22 yaşındaki Erica Hagen evinde dövülerek öldürülmüş bulundu. Bu haberi geçtiğimiz haftasonu ABC News’un sitesinde okudum. Şili’yi çok seven Hagen, okulunu bitirdikten sonra oraya öğretmenlik yapmaya gidiyor. Ülkeye vardığında sevgi dolu karşılanıyor ve Şili hakkında güzel bir blog yazıyor.  Aralık’ta memleketine dönmeyi planlayan Hagen, geçtiğimiz cumartesi banyosunda ölü bulunuyor. 

Buna benzer haberler, yabancı gazetelerin sitelerinde her gün yer alıyor.  Bazı yerel gazetelerdeki üçüncü sayfaları neşemizi bozmamak için atlasak da, dünyanın en gelişmiş memleketlerindeki cinayetler, tacizler, kötülükler suratımıza çarpıyor. 

Dünya koca bir üçüncü sayfa. Okusak da, atlasak da…