Selanik Belediye Başkanı’ndan şehrin Yahudi geçmişine saygı duruşu

Yunanistan’ın en büyük şehirlerinden Selanik’in yeni seçilen Belediye Başkanı Yiannis Boutaris, yemin törenine ceketinin üstünde sarı Davud´un Yıldızı ile çıktı.

Köşe Yazısı
2 Eylül 2014 Salı

Boutaris’in bu hareketinin arkasındaki  sebep, 2. Dünya Savaşı yıllarında Nazilerin şehrin neredeyse tümü Yahudi olan nüfusunun yüzde 90’ını katletmiş olmalarını hatırlatmaktı.

Yeni Belediye Başkanı’nın yerel meclisteki yemin törenine sarı Davud’un Yıldızı ile gelmesi büyük bir gerilime neden oldu.

Boutaris, sarı Davud’un Yıldızı ile kürsüye gelir gelmez  solcu  Yeşil Parti üyeleri  Selanik yerel meclisinin ırkçı Altın Şafak Partisi’nin iki üyesini yuhalamaya başladılar.

Karşı tarafın da tepkiye sözlü hakaretlerle cevap vermesi sonrası yeni Başkan duruma el koydu ve meclis üyelerini  “Burası futbol stadyumu veya kahvehane değil,” şeklinde konuşarak susturdu.

Sarı Davud’un Yıldızı, Nazilerin toplama  kamplarına götürmeden gettolarda topladıkları Yahudilerin elbiselerinin üstüne giyilmesini mecbur ettikleri, kişinin Yahudi olduğunu açıklayan bir semboldü.

Sarı Davud’un Yıldızı o günlerden bu yana, Yahudi düşmanlığının bir sembolü, savaşta katledilen altı milyon sivilin  hatırası olarak tarihe geçmiştir. 

Yunan Yahudi Cemaatleri Birliği, Boutaris’e gönderdiği mektupta yeni Belediye Başkanı’nı yaptığı sembolik jestten dolayı kutladı.

Mektupta şu ifadeler yer aldı: “Bu jestiniz ile siz  sadece katledilen onca Selanik Yahudi’sini  hatırlamaktan öte, günümüzde Nazizm gibi ırkçı görüşleri kendilerine felsefe edinenlere de çok açık bir mesaj vermektesiniz.”