Sağlık olsun

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
13 Ağustos 2014 Çarşamba

Ne olurdu ara sıra ‘Alis Harikalar Diyarında’ gibi bir rüyada olsaydık? Dert yok, kasavet yok; ileriyi düşünme sıkıntısı yok. Etraf orman, yeşillik, her şey doğal…

Ne yazık ki böyle bir hayal yok günlük yaşantımızda. Çalışıyoruz, koşturuyoruz, sıkılıyoruz; en sonunda da ağzımızdan şu sözcükler dökülüyor, “Ne yapalım, sağlık olsun.

Sağlık olsun. Çoğu kez ağız alışkanlığı olarak kullandığımız bu büyülü kelimelerin değerini ancak bir rahatsızlıkla karşı karşıya geldiğimizde anlıyoruz.

Geçtiğimiz on gün içinde yakın çevremde duyduğum beş kanser vakasıyla derinden sarsıldım. Nasıl bir kâbustur bu! Üstüne üstlük bunlardan biri sizden genç veya yaşıtınızsa daha da ürperiyorsunuz.

Doğrusunu söylemek gerekirse, kendimi koruma güdüsüyle mi, yoksa korkudan mı; söz konusu hastalığın ayrıntılarını öğrenmekten hep kaçındım. Aynı bağlamda ilaç prospektüslerini de mümkün olduğunca okumam. Kulakları çınlasın, yıllarca önce bir alerji sorunuyla Prof. Dr. Agop Kotogyan’a gitmiştim. Muayeneden sonra sıra reçete yazmaya geldiğinde, o babacan yüz ifadesiyle yüzüme bakmış, “Bizim millet pek meraklıdır. Ne dedi doktor, ne ilaç verdi? diye sorarlar. Sakın verdiğim ilaçlardan söz etme; çünkü iyice kafanı karıştırırlar. Alacağın iki ilacın bileşimi sana yarayacak. Anladın mı canım?” demişti. O günden sonra prospektüslere bakmaktan vazgeçtim.

***

Sağlık sigortası kullanmaya başladığım dönemlerde, poliçeyi yenileme zamanı geldiğinde, “Kim bilir primleri nasıl arttıracaklar” diye söylenirdim. Çalışma odasında tam karşımda oturan arkadaşım ise, “Üzülmeden yaptığım tek ödeme sağlık sigortasıdır. Ödeyelim de hiç kullanmayalım” demişti. Bu da bir mantık. ‘Sağlık olsun’ da ödeyelim.

***

Tişa Be Av öncesi on gün sanki yazın en sıcak günleri. O dönemde kaybetmiştik Muhasebe Bölümü Sorumlumuz Lizet Cur’u. Tişa Be Av onu bir kez daha anımsamamız için adeta bir simge. Lizet’ciğim senin gibi gülen yüzler o kadar azaldı ki. Bizim için bir şanstın, rahat uyu.

***

Siz siz olun etrafınızdaki sorunların az uzağında durun. Gülemiyorsanız, en azından gülümseyin.

Gerisi, sağlık olsun.