Bayramlar vesile

Tilda LEVİ Köşe Yazısı 0 yorum
23 Temmuz 2014 Çarşamba

Seneler evvel Nişantaşı’nda yılbaşı kutlamaları yapılmaya başlandığında Abdi İpekçi’den Teşvikiye’ye uzanan bir eğlence konvoyu vardı. Semtin ilk cafesi olan Mavi’de yemek yemiş, saatler 24:00’e yaklaşınca dışarı çıkmış, karşı kaldırımdaki Beymen binasından akan ışık selini hayranlıkla izlemiştik.

Çevre tanıdık simalarla doluydu. ‘Şerefe’ sesleri ve etrafa yayılan müzikle ahali yavaş yavaş evlerine doğru yol aldı. Nişantaşı’nda bir ‘ilk’ yaşanmıştı ve mükemmeldi.

Ardından birkaç yıl geçti. Yine bir yılbaşı arifesiydi. Nişantaşı’nda bir tur atalım dedik. Hatırlamadığım bir nedenle o yıl Taksim’de kutlamalar yasaklanmıştı. Biz de orada yoğunlaşan halkın Nişantaşı’na akın edeceğini düşünememiştik. Kalabalık birden öylesine yoğunlaştı ki, kendimi ara sokakların birinde duvara yapışmış halde buldum. Ne ileri gidebiliyordum, ne de geri. Sadece eşimin elimi kavradığını hatırlıyorum; sonra da ilkel yöntemlerle dirseklerimizi kullanarak ilerleyip, en nihayetinde soluk alabildik.

Hem nefessiz kalmış, hem de gerçekten korkmuştum. Bir yılbaşı gecesi, ‘Bu halk herhangi bir nedenden ötürü galeyana gelirse mahvoluruz’ diye düşünebileceğimi hayal bile edemezdim.

***

Stockholm’de yitirdiğimiz ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın ‘Akdeniz’ adlı kadın figürü İstanbul’un çok bilinen sembollerinden biri. Heykel 1980’de Halk Sigorta’nın isteği üzerine yapıldı ve Zincirlikuyu’daki Genel Müdürlük Binası’nın önüne yerleştirildi. Sonra daha çok izleyici ile buluşabilsin diye önce Galatasaray’a, ardından şimdi bulunduğu Levent’teki Yapı Kredi binasının önüne taşındı. ‘Akdeniz’ bir zerafet simgesi. Dört ton ağırlığında olmasına karşın, hafif dalgalarla kollarını açmış adeta çevresini kucaklıyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail Konsolosluğu önünde protesto yapan bir grup, içeri giremeyince, ‘galeyan’a gelip, binanın çevresinde bulunan ‘Akdeniz’ heykelini yıkmaya çalıştılar. Başaramayınca da ‘kol’ kısmını kırdılar.

Sorarım size bir sanat eserinin Gazze/İsrail’le ne ilgisi var. ‘Sözde’ eylemciler sadece galeyana gelip bilinçsizce mi hareket ediyorlar? Sanırım öyle. Yoksa hiçbir eğitimli kişi böylesi bir tahribe girişmez; özellikle de İstanbul gibi bir metropolde yaşayanlar…

***

Bayramlar sevinmek, sevindirmek, kırgın olanları barıştırmak için bir vesiledir. Dilerim Şeker Bayramı Ortadoğu için barışı getirir.

 

2 Yorum