İsrail-Gazze savaşı tüm hızı ile sürüyor: 167 ölü

İsrail’in Gazze’ye başlattığı operasyon altıncı gününe girerken hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 167’ye yükseldi, en az bin kişinin de yaralandığı tahmin ediliyor.

Köşe Yazısı
14 Temmuz 2014 Pazartesi

İsrail’de şimdiye kadar iki kişi ciddi yaralanırken, ülke, kuzeyindeki Hayfa’dan güneydeki Berşeva kentine kadar onlarca Hamas roketinin saldırısına uğradı. 

Hamas uzun menzilli roketler kullandı 

Hamas örgütü hafta sonu boyunca yaptığı saldırılarda uzun menzilli roketler kullanarak, Gazze’den 150 km uzaktaki Hayfa kentini bile hedef aldı.

İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe onlarca roketi havada yakalayarak imha etti.

Pazar günü İsrail ordusu da Gazze’de bulunan Hamas örgütünün üst düzey komutanları olarak belirlediği kişilerin ikametgahlarına hava operasyonu yaparak evleri yıktı.

İsrail hava kuvvetlerinin bombardımanı sonucu 14 yaşında bir çocuk ile 80 yaşında bir adam da hayatını kaybetti. 

Hamas Gazzeye elektrik sağlayan santralı vurdu

Pazar günü ayrıca Hamas militanlarının attığı bir füze  İsrail’de Eşkol bölgesinde bulunan bir elektrik santralının üzerine düşerek Gazze’nin Khan Yunis ve  Deir al-Balah şehirlerinin elektriksiz kalmasına neden oldu.

İsrail elektrik şirketi yetkilileri savaş durumu dolayısı ile şehirlerde 70  bin kişinin elktrik ihtiyacını karşılayan santralın tamirinin şimdilik söz konusu olmadığını belirttiler. 

İsrail uçakları, Hamas komutanlarının evleri dışında yer üstü ve yer altında bulunan Hamas ve İslami Cihad örgütüne ait füze rampalarını da bombaladı. 

İsrail özel harekatı Gazzeye girdi ve çıktı

İsrail Özel Kuvvetleri  geçtiğimiz cumartesi gecesi Gazze’ye girerek yer altında bulunan ve havadan imha edilmesi zor olan bir roket rampasını imha ettiler. Şayetet 13 adlı özel komando birliği kayıpsız Gazze’yi terk ederken dört İsrail askeri yaralandı, yaralıların durumunun ciddi olduğu ancak kritik olmadığı belirtildi. 

 

17.000 Gazzeli bölgeyi boşaltarak  güneye  doğru yola çıktı

 

İsrail ordusu  geçtiğimiz pazar günü yaptığı açıklamada Kuzey Gazze’nin sivil vatandaşlarına seslenerek bölgeyi boşaltmalarını istedi.

Yüzlerce Gazzeli  güneydeki BM insani yardım kampına doğru yola çıktı.

Ordu sözcüsü, İsrail’e yapılan roket  saldırılarının yüzde 36’sının Gazze’nin kuzeyinden yapıldığını belirterek söz konusu bölgeyi çok ağır bir bombardımana tutacaklarını söyledi.