Şimdi düğün zamanı

‘Daha dün çocuktular… Ne çabuk geçti yıllar’

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
28 Mayıs 2014 Çarşamba

Yaşantınızda sırasıyla farklı farklı dönemler yaşarsınız. Önce bebeklerin ev hayatında egemen oldukları bir süreç başlar. Hayat çocuk odaklıdır. Arkadaş çevreniz bebekli çiftlerden oluşur. Sohbet o çerçevede döner. Günümüz gençlerinde en çok takdir ettiğim, babaların da eşit derecede sorumluluk alması. Eşlerin ikisi de çalışma hayatının içinde olunca, bu gelişme de çok doğal görünüyor.

Geçen zaman içinde tıptaki yenilikler ve bunların çocuklara yansıması kaçınılmaz. Şimdilik arkadaşlarımın torunlarını izleyerek anlamaya çalışıyorum. Gerçi bazen kavramam da zor oluyor. Genç ebeveynlerin bir kısmı, aynı anda iki çocuk doktoruna gidiyor. Birinin teşhisine güvendikleri için, diğerine de istedikleri tüm soruları ayrıntılarıyla sormak için… Duyduğumda nutkum tutuldu. Büyükanneler torun sevgisini her şeyin üstünde tuttuklarından, ‘Yidiş Mama’lıktan ‘Yidiş Omama’lığa terfi ediyorlar. Ve adım adım, önce bakıcıyı kontrol etmekle başlayıp buzluğu doldurmaya varana kadar ‘Ev idaresi’ konusunda bir kez daha uzmanlaşıyorlar. Buna karşı mıyım; asla. Ancak büyükannelerin de hala bir sosyal yaşantıları olduğu ve ‘7x24’ bir ‘call center’ özelliği taşımadıklarını hatırlamak gerekir. Dengeyi tutturmak en güzeli. Tabii bir gün kendimi aynı konumda bulursam, nasıl davranırım bilemem.

***

Daha dün çocuktular… Ne çabuk geçti yıllar’ tekerlemesinin ardından düğünler birbirini kovalar. Çocuklarımın arkadaşları BarMitsva’larını kutlarken gözlerim dolardı. Oğullarımın onüç yaş törenlerinden sonra aynı çarpıntıyı yaşamadım.

Şimdi sıra düğünlere gelince, yine benzer heyecanı hissediyorum.

Tanısam da tanımasam da, gelinin sokak kapısından ibadethaneye girişini izlemek içimi ısıtır. Geçtiğimiz pazar günü de Esen ve İgal Nassi’nin düğün törenine katıldım. Salona girişimle Cenk Rofe’nin Teva’dan yansıyan gür sesi ile şaşkınlığa uğradım. Tören boyunca İzzet Bana yönetimindeki Nes Korosu şarkıları seslendirdi. Bu yeni uygulamanın daha nice güzel kutlamalarda yer almasını temenni ederim.

Bu vesile ile Özsarfati ve Nassi ailelerini bir kez daha kutlar, kıtalararası bol trafikli bir yaşam dilerim.