İsrail ‘GÜLÜ’

Vedat LEVENT Köşe Yazısı
21 Mayıs 2014 Çarşamba

Türk Hava Yolları’nın sponsor olduğu Avrupa’nın en büyük basketbol ligi geçtiğimiz hafta sonu bitti. Maccabi Electra Tel Aviv şampiyon oldu.

Aslında hiçbir otorite Maccabi’ye bu sezon şans tanımıyordu. Çeyrek finale kalmalarına bile mucize diyorlardı.

İlk sürpriz çeyrek finalde geldi. Final Four’a bu sezon ev sahipliği yapacak olan Emperio Armani’yi kupa dışında bırakmaları Milano ekibini ve taraftarlarını kahretmişti.

Açıkçası Final Four’un diğer takımları olan Barcelona, Real Madrid ve CSKA Moskova gerek kağıt üzerinde, gerekse sezon içi gösterdikleri performansa göre Maccabi’den birkaç boy önde gidiyorlardı finallere... Yine otoritelere göre tabi ki...

En zayıf halka Maccabi, CSKA’yı 15 sayı geriden gelerek devirdi... Maç, Eurolig efsaneleri arasına girdi... Bu bir mucizeydi. Otoriteler şoktaydı.

Fakat final böyle olmazdı. Madrid, Rodriguez, Fernandez, Llull, Mirotic, Bourousis’li kadrosuyla yıkılması imkânsız heybetli bir devdi. Normal sezon içinde zaten Maccabi’yi iki kez devirmişlerdi.

Yine de finaldi işte...Bilet bulmanın imkânsızlığını anlatmama gerek yok sanırım... Orada da bir mucize yaşandığı gerçek.  Final günü yaklaşık 10.000 İsrailli taraftar, Armani stadını doldurdular. Heyecanlı ve sevinçli oldukları kadar buruktular da...

Soma felaketini unutmadılar. Sarı lacivert ve İsrail bayraklarının yanında çok sayıda Türk bayrağı dalgalandırdı İsrailliler... Türk halkı kardeşimizdir ve kardeşimizin acısı bizim acımızdır dediler. Bütün dünya buna tanık oldu.

Fenerbahçe’den de tanıdığımız Devin Smith, ilk yarı İsraillileri omuzlayan isimdi. Bir ara 11 sayı geriye düştüler fakat ilk yarıyı son saniye üçlüğüyle 35-33 geride bitirdiler. Skor olarak geri de kalsalar da çok önemli bir noktada ileri geçmişlerdi: Moral üstünlükte!

İkinci yarı Rice ve Hickman farklarını hissettirdi ve maç sonucu 73-73 olarak tescillendi. Uzatmalara gidilecekti. Diğer bir deyişle mucizelere...

Tam 25 sayı üretti Maccabi. Spor tarihinin destanlarından birini yazdı. Efes tarafından yetersiz bulunup gönderilen koç David Blatt ve 2007 yılında Fenerbahçe Ülker’e transfer olup yine yetersiz bulunarak gönderilen Devin Smith, mucizenin mimarlarındandı.

David Blatt’a maç sonunda şu soru soruldu: “Final Four’da tek şans verilmeyen takımdınız, nasıl başardınız?”

Cevabı şu oldu: “Geçmişte otoriteler bir başka David’e daha şans vermediler. Fakat o, Goliat’ı mağlup etti.”