UAEK yeni İran raporu hazırladığını inkâr ediyor

İsrail’in UAEK’dan elindeki tüm bilgileri kamuoyuyla paylaşmasını talep etmesi üzerine, kurum İran’la ilgili herhangi bir rapor hazırlamadığını iddia etti

Köşe Yazısı
5 Mart 2014 Çarşamba

Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) cuma günü yaptığı açıklamada, geçen yılın sonunda İran’ın nükleer programına ilişkin bir rapor hazırladıktan sonra İran’ın batılı devletlerle yakınlaşma sürecinde bu raporu rafa kaldırdığı iddialarını reddetti.

UAEK’nın İran’ın nükleer silah üretimiyle ilgili yeni bulguları içeren bir dosya yayınlamayı planladığına ilişkin duyurulan bir rapor doğrultusunda, İsrail BM’ye elindeki bilgileri paylaşma çağrısında bulunmuştu.

UAEK Sözcüsü Gill Tudor, cuma günü Reuters’a yolladığı e-posta ile UAEK’nın İran’ın nükleer programının askeri boyutlarına ilişkin yeni bulgular içeren herhangi bir rapor hazırlamadığını belirtti.

Kurum İran’la ilgili hazırladığı raporların gerçek ve tarafsız olduğunu belirtirken, raporların içeriğinin siyasi görüşlerin etkisi altında kalmadığını vurguladı.

Reuters’a göre, nükleer gözlemciler batılı devletleri endişelendirmemek adına İran’la ilgili yeni bir rapor yazmaktan vazgeçmişti.

İsrail İstihbarat ve Stratejik İlişkiler Bakanı Yuval Steinitz, “UAEK’nın görevi İran’ın nükleer programına ilişkin her türlü bilgiyi uluslararası toplumun paylaşımına sunmaktır, diplomatik hassasiyetlerden ötürü gizleyip, rafa kaldırmak değildir,”dedi.

UAEK’nın Kasım 2011 raporu, İran’ın nükleer silah geliştirme çabalarını ve bu çabaların halen devam ediyor olma olasılığını destekleyecek yönde geçmişteki nükleer faaliyetlerine ilişkin birçok bilgi içeriyordu. Rapor aynı zamanda batılı güçlerin İran’a yönelik yaptırımları artırmasına ve 2012’de AB’nin İran’a petrol ambargosu uygulamasına da dayanak teşkil etmişti.