“Önce anla”

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
8 Ocak 2014 Çarşamba

Hava lodos, İstanbul 13 derece. Yürürken, güneş sırtımı tatlı tatlı ısıtıyor. Soluklanmak için Şişhane yolunda bir cafe’ye girdim. Açıktaki masalardan birine oturdum Kahve eşliğinde hem gazetelere göz atıyorum hem de karşıdan görünen deniz manzarasına dalıyorum.  Gün ortasında kendime hediye ettiğim kısacık bir zaman dilimi… ‘Şimdi Ada’da olmak vardı’ diye iç geçirdim.

Gerçekten de kışın güneşli günlerinde Ada yaz aylarından çok daha keyifli ve huzur verici. Günü birlik de olsa her fırsatı değerlendirmekte yarar var. Hepsi bir yana, oksijenli temiz bir ortamda zihnim daha berrak, daha verimli düşünebiliyorum ve stresten arınıyorum. ‘Ada’ya gitmekten başka konulara değinsene’ diyen dostlara saygı duyuyorum. Ancak iç meselelere dokunsam bir türlü, dış meselelere dokunsam başka türlü. Siyaset deseniz hiç uymaz, üstelik bana ‘lashon ara*’ gibi geliyor. Herkes kendi yoluna. Bu arada Ada’yla ilgili önemli bir noktaya değineyim. Vapur veya motor yolculuğu sırasında ‘Alzheimer’a önlem açısından iyi geldiği iddia edilen bulmacaları çözüyorum. Durmadan farklı gazeteler seçiyorum. Gene de şahıs isimlerini hatırlamamda pek yardımcı olmuyor. Belki size yarar, deneyin.

***

Yazdıklarımla ters orantılı olarak, özellik hafta sonlarında gazetelerin ekonomi sayfaların mutlaka göz gezdiririm. Her yazılanı anlar mıyım, mümkün değil. Ne var ki, geçenlerde Milliyet gazetesinin ekonomi sayfasında ‘Tecrübe konuşuyor’ başlıklı bir yazı çıktı. ABD’nin önde gelen ekonomi gazetelerinden The Wall Street Journal, ekonomi ve finans dünyasından farklı isimler “Bugüne kadar aldığınız veya verdiğinin en iyi finansal tavsiye neydi?” diye sormuş. Bunlardan bir tanesi özellikle ilgimi çekti. Bank of America ve Citigroup eski yöneticisi Sallie Krawcheck, ‘Önce anla’ diye vurguluyor ve devam ediyor: “En iyi tavsiye, finansla ilgili anlamadığın işe girme. İşi senin anlayacağın şekilde anlatamayan biriyle de iş yapma.” Bayıldım doğrusu; az sözcükle bu denli güzel ifade yakalamak. Bu tavsiyeyi uzun yazan ve sonuçta muhtemelen okunmayan yazarlara ithaf etmek gerekir.

***

Gazetemize taze kan geldi. Yayın Koordinatörü Vekili Eti Varon’un torunu, aynı zamanda yazarlarımızdan Eva ve Moris Çiton ikizleri İris ve İlan aramıza katıldı. Varon ve Çiton ailelerini kutlar, bebeklere sağlıklı, güzel bir yaşam dilerim.

* Lashon ara: Biri hakkında konuşmak. (Genelde iyi olmayan anlamda) Tora, ‘Lashon ara yapılan yerde dahi durmayacaksın,’ der.