65. yılında İsrail’in insanlığa 65 önemli katkısı

İsrail denilince hemen herkesin aklına Ortadoğu sorunu gelir. İsrail, yerden yere vurulur, ABD’nin şımarık çocuğu olarak gösterilir. İsrail, Filistinlilerle olan sorunu söz konusu olduğunda, dünya üzerinde geçmişten günümüze hiçbir ülkenin almadığı kadar çok ve sert eleştiriyle karşı karşıya kaldı. Eleştirilerin bir kısmı haklı olsa da bu küçük ülkenin övgüyü hak eden birçok yanı da var.

Alber NASİ Köşe Yazısı
17 Nisan 2013 Çarşamba

Bu sene İsrail’in kuruluşunun 65. yılı kutlanıyor. Bilindiği gibi İsrail güçlü bir teknoloji ülkesi. Ancak teknolojiyi sadece satmıyor aynı zamanda insanlığın yararı için de kullanıyor. 65. yılında insanlığın yararına yapılan 65 gelişme yayınlandı. Aşağıdaki linkte İsrail’in teknolojisini kullanarak yardım ettiği ülkeler ve insanlar hakkındaki daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. http://israel21c.org/social-action-2/the-top-65-ways-israel-is-saving-our-planet/

Bu yazıyı okuduğumda ilginç bir nokta dikkatimi çekti. İsrail, açlık çeken Uganda, deprem sonrası Haiti gibi üçüncü dünya ülkelerine yardım ettiği gibi, Sandy fırtınası ardından New York’a, Japonya depremi ardından da Japonya gibi büyük ekonomilere de yardım etmiş. Dünyada kıtlıkla savaşan en ileri teknolojileri geliştirmiş. Su arıtmadan bitkiden yakıt üretmeye kadar birçok başarı sıralanmış makalede. İsrail’i doğru tanımak ve değerlendirmek açısından çok önemli bilgiler. Çevresindeki ülkeler İsrail’le taşlı sopalı savaşa gireceklerine, bilim ve teknoloji alanında yarışa girselerdi ABD’de yaratılan tekno-şehirler Ortadoğu’da da olurdu. Bütün bu teknolojik gelişmeleri okuyunca, İsrail halkının, İsrail-Filistin barışına neden fazla önem vermediği daha iyi anlaşılıyor.

İsrail’in çevresindeki ülkeler kendi içlerindeki çekişmelerden ve savaşlardan gelişemezken İsrail bir yandan Ortadoğu sorunuyla uğraşıyor diğer yandan da teknolojisini geliştirerek tüm insanlığın yararına sunuyor. Teknolojiyi insanların daha iyi koşullarda yaşaması için geliştiriyor. İsrail’in kendi savunma sistemleri, oturmuş demokrasisi ve global krizlerden etkilenmeyen bir ekonomik yapısı var. Zaten sürekli teknoloji üreten bir ülke ekonomik krizlerden zarar değil tersine yarar görür. Krizden çıkmanın tek yolu ise yeni teknolojiler ve bu konuda yapılan yatırımlardır.  İsrail Ortadoğu’da yer alıyor ancak çevresindeki ülkelerle yüzölçümü ve nüfus olarak aynı boyutta bile değil. Bu dezavantaja rağmen diğer ülkelerdeki durum oldukça farklı. Suriye, iç savaşla çalkalanıyor. Mısır’da insanlar açlık sınırında yaşıyor. Filistinliler, İsrail ile barış yolları arayıp, ekonomilerini gelişeceklerine dogmaların peşinde koşmayı ve her geçen gün radikalleşmeyi tercih ediyorlar.

Bu arada İsrail teknolojileri üretirken imalatı kendi yapacak bir nüfus gücüne sahip değil. Mecburen bu teknolojiler Ortadoğu dışına transfer ediliyor ve üretimler genellikle başka ülkelerde gerçekleşiyor.

Acaba, İsrail’in komşuları biraz daha zeki olup da İsrail ile savaşmak yerine, İsrail ile işbirliği yapıp dünya üzerinde Ortadoğu’yu yeni bir ekonomik cazibe merkezi haline getiremez miydi? Ve insan soramadan edemiyor. Durum böyle olsaydı Filistinliler, Suriyeliler halen bugün bulundukları durumda mı olurlardı?